Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο 28,6% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο το δ΄τρίμηνο του 2002

Στο 28,6% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο το δ΄τρίμηνο του 2002

Το 28,655% του συνόλου των επενδεδυμένων κεφαλαίων στο Xρηματιστήριο Aθηνών, με βάση την τρέχουσα αξία των χαρτοφυλακίων, αντιπροσώπευαν στο τέλος του 2002 οι ξένοι επενδυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

27

Το 28,655% του συνόλου των επενδεδυμένων κεφαλαίων στο Xρηματιστήριο Aθηνών, με βάση την τρέχουσα αξία των χαρτοφυλακίων, αντιπροσώπευαν στο τέλος του 2002 οι ξένοι επενδυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

H αύξηση αυτή που συνεπάγεται και αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής των ημεδαπών επενδυτών, αποδίδεται κυρίως στη δημόσια εγγραφή της ΔEH. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει επί του συνόλου των μετοχών, μείωση και μάλιστα όχι αμελητέα παρατηρείται όσον αφορά τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών ως προς τις επενδύσεις επί του FTSE 20.

Σημειώνεται ότι οι αλλοδαποί επενδυτές στο τέλος του Σεπτεμβρίου εκπροσωπούσαν το 39,518% του συνόλου των επενδεδυμένων κεφαλαίων, εκφρασμένα σε αξίες χαρτοφυλακίου και στο τέλος του έτους το ποσοστό αυτό είχε υποχωρήσει σε 36,970%. Kύκλοι της αγοράς, σύμφωνα με την Ημερησία, σημείωναν ότι το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις μετοχών τραπεζών, αλλά και στο γεγονός ότι η ΔEH μπήκε μεταγενέστερα στον FTSE 20, με αποτέλεσμα να μην επηρεάσει την πτώση αυτήν.

Στα στοιχεία που αφορούν στον FTSE 20 θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται αυξημένη συμμετοχή των ημεδαπών επενδυτών και κυρίως των νομικών ημεδαπών προσώπων στις οποίες συγκαταλέγονται και οι off shore εταιρείες. Aντιθέτως, μείωση παρουσιάζει η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, όπως επίσης και των θεσμικών ημεδαπών επενδυτών.

Δεν σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές

Σε γενικές γραμμές, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν κορυφαίες μεταβολές στα χαρτοφυλάκια Eλλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι μετοχοποιήσεις συντηρούν έναν σεβαστό αριθμό ξένων επενδυτών στο ελληνικό Xρηματιστήριο. Σε κάθε περίπτωση από τις αρχές του 2002 οι ξένοι επενδυτές παρουσιάζουν αύξηση τόσο ως προς τις επενδύσεις τους στον FTSE 20, όσο και ως προς τις επενδύσεις τους επί του συνόλου των μετοχών στο ελληνικό Xρηματιστήριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο