Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών προωθεί η κυβέρνηση
Ο σχεδιασμός ενός νέου χρηματοδοτικού πλαισίου από την Αγροτική Τράπεζα και η επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης στην περίπτωση φυσικών καταστροφών, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση των αγροτών.
Ο σχεδιασμός ενός νέου χρηματοδοτικού πλαισίου από την Αγροτική Τράπεζα με νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και η επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης στην περίπτωση φυσικών καταστροφών και χορηγήσεων των συντάξεων του ΟΓΑ, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση των αγροτών.
Ειδικότερα, προωθείται η επέκταση του ανοικτού δανείου που χορηγείται από την Αγροτική Τράπεζα, με την αύξηση του ορίου διακύμανσης κατά 75%. Στο δάνειο αυτό η καταβολή κεφαλαίου είναι ελεύθερη, η ελάχιστη επιβάρυνση επιτοκίου ορίζεται σε 4,5%, ενώ προβλέπεται η προσαρμογή της καταβολής των δόσεων στην πληρωμή των επιδοτήσεων.
Στα μέτρα που προωθούνται εντάσσεται η παροχή ενιαίου μακροπρόθεσμου ανοικτού δανείου αγρότη δεκαετούς διάρκειας, με επιτόκιο 6,25% ενώ προβλέπεται η διαγραφή των τόκων ποινής και σε συνεργασία με την ΑΤΕ, προωθείται η άμεση καταβολή του 75% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής.
Τέλος, προωθείται συνεργασία της ΑΤΕ με τον ΟΓΑ, ώστε να αρχίζει η καταβολή μέρους της σύνταξης το ταχύτερο δυνατό μετά την υποβολή της αίτησης.
Παροχολογίες χωρίς αντίκρισμα οι κυβερνητικές εξαγγελίες, λέει η ΝΔ
Εν τω μεταξύ, παροχολογία χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, χαρακτήρισε με σημερινή του ανακοίνωση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους αγρότες, ο υπεύθυνος του τομέα Γεωργίας της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μπασιάκος.
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, υποστήριξε ο κ. Μπασιάκος, τα νέα επιτόκια δανεισμού των αγροτών εξακολουθούν να είναι αδικαιολόγητα υψηλά, αν ληφθεί υπόψη το ύψος του πληθωρισμού και το γεγονός ότι επιδοτούνται τα επιτόκια αυτά μέχρι 2% από τον κρατικό προϋπολογισμό.