Προστατευτικό επίστρωμα εναντίον της σκουριάς στα αυτοκίνητα
Το επίστρωμα προέρχεται από το υλικό πολυανιλίνη, ένα πολυμερές το οποίο ουσιαστικά συμμετέχει στη διαδικασία οξείδωσης και δημιουργεί ένα στρώμα που είναι αδιαπέραστο από νερό, αέρα και αλάτι.
Γερμανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ειδικό πλαστικό επίστρωμα που προστατεύει επιφάνειες μετάλλων από τη σκουριά και τη διάβρωση. Εκτιμάται πως θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία αυτοκινήτων, γεφυρών και πλοίων, με διάρκεια ζωής δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι σήμερα.
Το επίστρωμα προέρχεται από το υλικό πολυανιλίνη, ένα πολυμερές το οποίο ουσιαστικά συμμετέχει στη διαδικασία οξείδωσης και δημιουργεί ένα στρώμα που είναι αδιαπέραστο από νερό, αέρα και αλάτι.
Η οξείδωση (σκουριά) και η διάβρωση λαμβάνουν χώρα στα μέταλλα, όταν τα άτομά τους ενώνονται με το οξυγόνο και σχηματίζουν οξείδια. Αυτή η διαδικασία εμποδίζεται προσωρινά με βάψιμο ή με επαργύρωση, καθώς και οι δύο μέθοδοι δεν προσφέρουν μόνιμη προστασία.
Η πολυανιλίνη κανονικά λειτουργεί ως καταλύτης παρεμβαίνοντας στη διαδικασία που προκαλεί διάβρωση, παίρνει δηλαδή ηλεκτρόνια από το μέταλλο και τα δίνει στο οξυγόνο. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί ένα στρώμα καθαρού οξειδίου που τελικά σταματά τη διάβρωση.
Το υλικό αναπτύσσεται ως προστατευτικό επίστρωμα των μετάλλων ενάντια στη σκουριά και τη διάβρωση από τη γερμανική εταιρεία Ormecon Chemie. Οπως μετέδωσε το BBC την Κυριακή, το προϊόν της εταιρείας πέτυχε, σε εργαστηριακές συνθήκες, να προστατεύσει μέταλλα κατά της σκουριάς κατά 10.000 φορές καλύτερα από τον ψευδάργυρο (τσίγκος), ενώ σε πραγματικές συνθήκες είχε μέχρι και δέκα φορές καλύτερη απόδοση από αυτόν.
news.in.gr
- Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την έρευνα πρέπει να είναι ανθεκτικός στις κρίσεις, λένε οι περιφέρειες
- Θεσσαλονίκη: Τι ισχυρίζονται οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 54χρονου
- Καλλιθέα: Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 58χρονου που πυροβόλησε γυναίκα
- Super League: Ο Ομπρένοβιτς ορίστηκε στο Καραϊσκάκη, ο Γιαμπλόνσκι σφυρίζει στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ
- Έπρεπε να τον είχα κλοτσήσει πιο δυνατά. Το άξιζε – Αμετανόητος αντιφασίστας, ο θρύλος Καντονά στις Κάννες
- Αμηχανία και νεύρα από Μαρινάκη μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο Δημητριάδης – «Βλέπω κάποιους ευαίσθητους να ενοχλούνται»
- Λέσβος: Στους δρόμους ξανά οι κτηνοτρόφοι – Διεκδικούν εμβολιασμό για τον αφθώδη πυρετό και αποζημιώσεις
- Η επίσημη ενημέρωση της Βαλένθια για τον Μπράξτον Κι ενόψει του Game 5 με τον Παναθηναϊκό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-143x85.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442