Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ψωνίζοντας με ασφάλεια για το γιορτινό τραπέζι…

Ψωνίζοντας με ασφάλεια για το γιορτινό τραπέζι…

"Κοντά στο νου και η γνώση", αναφέρει μια λαϊκή παροιμία και βεβαίως ταιριάζει απόλυτα στην περίοδο των εορτών. Ο λόγος είναι απλός: Πέρα από τη χαλάρωση και την ανεμελιά των διακοπών, υπάρχουν και οι παγίδες, που δεν κρύβονται μόνο στις οδικές αρτηρίες αλλά και... στην αγορά τροφίμων.

‘Κοντά στο νου και η γνώση’, αναφέρει μια λαϊκή παροιμία και βεβαίως ταιριάζει απόλυτα στην περίοδο των εορτών. Ο λόγος είναι απλός: Πέρα από τη χαλάρωση και την ανεμελιά των διακοπών, υπάρχουν και οι παγίδες, που δεν κρύβονται μόνο στις οδικές αρτηρίες αλλά και… στην αγορά τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια η καίρια συμβολή του Ινστιτούτου Καταναλωτών και των αγορανομικών αρχών έχει μερικώς χαλιναγωγήσει τη μέχρι προσφάτως αυθαιρεσία πολλών καταστηματαρχών όσον αφορά την υγιεινή των τροφίμων. Ωστόσο, δεν την έχει εξαλείψει. Τα κρούσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και δεν είναι λίγοι οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται την έξαρση της αγοραστικής κίνησης, για να προωθήσουν ό,τι έχει απομείνει στην αποθήκη τους.

Μοναδικά όπλα των καταναλωτών είναι η ορθή ενημέρωση και η μεγάλη προσοχή. Για όλους αυτούς τους λόγους οι πιο κάτω γραμμές περιέχουν χρήσιμες επισημάνσεις και συμβουλές για ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι δίχως… ‘παρατράγουδα’.

Ψωνίζοντας με σύνεση

Οι ημέρες των εορτών είναι – η τουλάχιστον πρέπει – να αποτελούν περίοδο χαλάρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι ολιγοήμερες διακοπές επιτρέπουν την ορθότερη κατανομή του ελεύθερου χρόνου. Επομένως, ως… πιστοί και φιλότιμοι καταναλωτές φροντίστε για τα εξής:

  • Καταρχάς, αποφύγετε να ψωνίσετε τα απαραίτητα την τελευταία στιγμή. Κατά έναν ακατανόητο τρόπο, οι συμπατριώτες μας έχουν την τάση να δημιουργούν ουρές στα σούπερ-μάρκετ και στις κατά τόπους αγορές, προκαλώντας σύγχυση και εκνευρισμό στους ίδιους και τους γύρω τους. Κάτι τέτοιο καλό θα είναι να αποφεύγεται. Ψωνίστε αρκετές ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να έχετε το χρόνο να διαλέξετε με ηρεμία και ασφάλεια τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι.
  • Προτιμήστε τα καταστήματα από τα οποία έχετε ψωνίσει και στο παρελθόν ή τα οποία επισκέπτεστε συχνά. Ιδίως όσον αφορά το κρέας, τα πράγματα είναι πάντοτε ρευστά και σίγουρα το κρεοπωλείο της γειτονιάς σας είναι πιο σίγουρη λύση από ένα κατάστημα που δεν γνωρίζετε.
  • Αν το επιτρέπει ο χρόνος σας, ωστόσο, φροντίστε να επισκεφθείτε αρκετά διαφορετικά καταστήματα τροφίμων και ενημερωθείτε για τις τιμές της αγοράς. Σκεφθείτε το σαν μια αφορμή για μια βόλτα στην πόλη. Με τον τρόπο αυτόν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταφέρετε να επιλέξετε όχι μόνο φθηνά αλλά και ποιοτικά τρόφιμα.

Ο έλεγχος των τροφίμων

  • Το βασικό έδεσμα των εορτών είναι η παραδοσιακή γαλοπούλα. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε νωπή γαλοπούλα θα πρέπει να προσέξετε να μην έχει ανεπτυγμένες μυϊκές μάζες, ούτε δερματικές αλλοιώσεις. Επιπλέον, το κρέας δεν θα πρέπει να είναι μελανό, πρασινωπό ή κάκοσμο στις περιοχές της κοιλιάς, του λαιμού, του εσωτερικού των μηρών ή τις μασχάλες. Τέλος, δεν θα πρέπει να υπάρχει γλοιώδες επίστρωμα στην επιφάνεια του δέρματος και στις εσωτερικές κοιλότητες.
  • Αν σκοπεύετε να αγοράσετε κατεψυγμένη γαλοπούλα θα πρέπει να προσέξετε ώστε να είναι συσκευασμένη αεροστεγώς και να φέρει τις προβλεπόμενες από το νόμο ενδείξεις. Η σύστασή της θα πρέπει να είναι συμπαγής και σκληρή, ενώ δεν θα πρέπει να έχει υποστεί απόψυξη και επανάψυξη. Αυτό μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε αν φέρει κρυστάλλους πάγου, δυσάρεστη οσμή, εκδορές και άφθονα ορροαιματηρά υγρά. Σημειώνουμε, ότι η θερμοκρασία συντήρησης των εν λόγω τροφίμων γενικότερα είναι οι -88 βαθμοί Κελσίου.
  • Ένα άλλο κλασικό έδεσμα είναι και το κοτόπουλο. Αυτό πρέπει να φέρει το ειδικό καρτελάκι του κρεοσκοπικού ελέγχου από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και όταν είναι κατεψυγμένο πρέπει οπωσδήποτε να συντηρείται στους -18 βαθμούς Κελσίου.
  • Αν πρόκειται να αγοράσετε κάποιο άλλο είδος κρέατος θα πρέπει να είστε, επίσης, ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η νόσος των ‘τρελών αγελάδων’ μπορεί να μην αποτελεί πλέον κεντρικό θέμα στα δελτία ειδήσεων, ωστόσο καραδοκεί και η δέουσα προσοχή είναι το λιγότερο επιβεβλημένη. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σφραγίδα, η οποία θα πρέπει να είναι πράσινη για τα εισαγόμενα και μπλε για τα εγχώρια. Αν αυτή απουσιάζει καλό θα είναι να αποφύγετε την αγορά του εν λόγω κρέατος.
  • Μην αγοράζετε κρέας που είναι κρεμασμένο στα γνωστά τσιγκέλια. Το πιο πιθανό είναι ότι έχει παραμείνει εκεί για πολλές ημέρες, εκτεθειμένο στις αλλοιώσεις και τα μικρόβια της ατμόσφαιρας, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
  • Όταν αγοράζετε κιμά θα πρέπει να είστε παρόντες κατά την κοπή του, ώστε να ελέγχετε τι κρέας αγοράζετε. Αν πρόκειται για συσκευασμένο κιμά φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται το όνομα του παρασκευαστηρίου και η ημερομηνία λήξης, η οποία δεν θα πρέπει να είναι προγενέστερη της ημερομηνίας αγοράς.

Τυριά, αβγά και αλλαντικά

Οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές δεν περιορίζονται στο κρέας. Υπάρχουν επίσης τα κάθε λογής τυριά, τα αβγά και τα αλλαντικά, που συμπληρώνουν το εορταστικό τραπέζι αλλά κρύβουν και αυτά κινδύνους κατά την αγορά τους. Ίσως, μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κίνδυνοι να είναι μεγαλύτεροι, καθώς τα κατά καιρούς κρούσματα σχετικά με τα προϊόντα κρέατος έχουν στρέψει την προσοχή του κόσμου σε αυτό το είδος τροφίμων, ενώ έχουν ενισχύσει ασυναίσθητα την αμέλεια όσον αφορά τα τυροκομικά. Για όλα αυτά αξίζει να προσέξετε τα εξής:

  • Τα τυριά πρέπει να αναγράφουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία παραγωγής τους. Τα μαλακά τυριά πρέπει να πωλούνται δύο ημέρες μετά την παραγωγή τους και τα σκληρά τρεις μήνες μετά την παραγωγή. Τέλος, η οσμή και η γεύση τους θα πρέπει να είναι ευχάριστες και να μην παρουσιάζουν οποιασδήποτε μορφής αλλοίωση, πικρότητα ή ταγκάδα.
  • Όσον αφορά τα αβγά θα πρέπει να είναι συσκευασμένα, καθαρά και να μην κουνιέται ο κρόκος τους. Ένας τρόπος να αντιληφθείτε αν το αβγό που αγοράσατε είναι χαλασμένο είναι να το τοποθετήσετε σε μια λεκάνη με νερό. Αν είναι φρέσκο θα βυθιστεί, ενώ αν είναι μπαγιάτικο θα επιπλεύσει. Επιπλέον, θα πρέπει να θυμάστε ότι αν πρόκειται να τοποθετήσετε τα αβγά στο ψυγείο, δεν θα πρέπει να τα πλύνετε, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
  • Τα αλλαντικά ανήκουν σε μια πραγματικά πολύ επικίνδυνη κατηγορία τροφών και θα πρέπει να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Γι’ αυτό προσέξτε να είναι επώνυμα και το περίβλημά τους να είναι καθαρό, στεγνό και γυαλιστερό. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να μην έχουν προσβληθεί από μούχλα, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί πολύ επιζήμιο για την υγεία.

Γιορτές στο σπίτι και όχι στο… νοσοκομείο

Η διασφάλιση της υγιεινής στο χώρο των τροφίμων, και κατ’ επέκταση της υγείας μας, δεν είναι μόνο έργο των αγορανομικών αρχών αλλά και προσωπικό. Οι διακοπές συνήθως καθιστούν τους περισσότερους από εμάς αρκετά χαλαρούς και δεκτικούς, με αποτέλεσμα τις επιπόλαιες αγορές, οι οποίες έχουν κόστος όχι μόνο για το στομάχι αλλά και για την τσέπη μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους μη διστάζετε να είστε αυστηροί και απόλυτοι. Αν διαπιστώσετε ότι κάποιο κατάστημα προωθεί χαλασμένα τρόφιμα ή αισχροκερδεί σε βάρος σας προχωρήστε άμεσα σε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές. Σκεφθείτε ότι έτσι μπορεί να γλιτώσετε όχι μόνο τον εαυτό σας αλλά και πολλούς άλλους συνανθρώπους σας από πολλά δυσάρεστα συμβάντα. Και πάνω απ’ όλα μην ξεχνάτε να ζητάτε τη νόμιμη απόδειξη για όσα αγοράσατε.

Καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά!

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο