Με αιχμές κατά του ΔΝΤ, η Αργεντινή δεν πληρώνει τα χρέη της προς την Παγκόσμια Τράπεζα
Την απόφαση να μην πληρώσει δόση 800 εκατ. δολαρίων στην Παγκόσμια Τράπεζα έλαβε η Αργεντινή, διαμαρτυρόμενη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ. «Το να είμαστε συνεπείς είναι πλέον παρακινδυνευμένο» δήλωσε ο Αργεντινός πρόεδρος.
30
Την απόφαση να μην πληρώσει δόση 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Παγκόσμια Τράπεζα έλαβε η Αργεντινή, διαμαρτυρόμενη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ. «Το να είμαστε συνεπείς, χωρίς συμφωνία με το ΔΝΤ είναι παρακινδυνευμένο» δήλωσε ο Αργεντινός πρόεδρος, Εδουάρδο Ντουάλντε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Clarin του Μπουένος Αϊρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην καταβολή ενός «συμβολικού» ποσού προς την Παγκόσμια Τράπεζα το οποίο δεν ξεπέρασε τα 80 εκατομμύρια δολάρια.
Στην Ουάσινγκτον βρέθηκε ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας, Ρομπέρτο Λαβάνια, ο οποίος δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Διατηρώ πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο υπάρχει η πολιτική βούληση για διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Αργεντινής αναγνώρισε ότι η κίνηση αυτή είναι επικίνδυνη, δεδομένου ότι η Παγκόσμια Τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις στο Μπουένος Αϊρες λόγω καθυστέρησης καταβολής της δόσης, αλλά ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη λύση, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από τις συνομιλίες με το ΔΝΤ.
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στη διατήρηση ενός ισχυρού οικονομικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό καθώς και να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικές ανάγκες στο εσωτερικό» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας.
Από την πλευρά της, η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαιρετίζει μεν τη «σταθερή δέσμευση της Αργεντινής να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο», αλλά ξεκαθαρίζει ότι η Τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε κυρώσεις.
Εάν η κυβέρνηση της χώρας της Νοτίου Αμερικής δεν πληρώσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τα 800 εκατομμύρια δολάρια, η Παγκόσμια Τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να «παγώσει» πιστώσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιος: Αυτό το ελληνικό νησί είναι από τα ιδιαίτερα μέρη της Ευρώπης για το 2026
- Πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά του σκύλου μας όταν δεν βγαίνει βόλτα
- Πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις μεταγραφές της Euroleague – Ποια ονόματα ακούγονται…
- Απάτη: Νέα απάτη με παραπλανητικά SMS για εκκρεμή τέλη κυκλοφορίας
- Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Το πρόβλημα της υγείας που επηρέασε την κινητικότητα της
- Ταμπόρδα: «Έδειξα ότι είμαι ετοιμοπόλεμος, ευχαριστώ τον κόσμο του Παναθηναϊκού»
- ΦΠΑ: Απαλλάσσονται επιχειρήσεις για πωλήσεις έως 100.000 ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά – Νέα πλατφόρμα
- «Οι Μπακς ακούν προσφορές για τον Αντετοκούνμπο – Το πακέτο που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι Γουόριορς»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 30.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442