Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Το Δημόσιο δεν γνωρίζει τα χρέη του προς τον ΟΑΕΕ, παραδέχεται ο Γιώργος Φλωρίδης

Το Δημόσιο δεν γνωρίζει τα χρέη του προς τον ΟΑΕΕ, παραδέχεται ο Γιώργος Φλωρίδης

Το Δημόσιο δεν γνωρίζει τις εισφορές που έχει εισπράξει ο ΟΑΕΕ, ώστε να συνεισφέρει το δικό του μερίδιο μέσω της τριμερούς ασφάλισης, παραδέχτηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Φλωρίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Σιούφα.

27

Συνάντηση με το διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και τον υφυπουργό Εργασίας Ροβέρτο Σπυρόπουλο, προκειμένου να υπάρχει οριστική λύση στον τρόπο αποτίμησης του χρέους του Δημοσίου προς τον ΟΑΕΕ, θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σιούφα, σχετικά με την καταβολή των χρημάτων που οφείλει το κράτος στο ΤΕΒΕ, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι όλες οι συζητήσεις που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες «δεν κατέληξαν σε αξιόπιστη διαδικασία ελέγχου των στοιχείων του οργανισμού», δηλαδή το Δημόσιο δεν γνωρίζει ποιες είναι οι εισφορές που έχει εισπράξει ο ΟΑΕΕ, ώστε να συνεισφέρει το δικό του μερίδιο μέσω του συστήματος τριμερούς ασφάλισης. «Τα στοιχείο που υπάρχουν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ποσό οφειλής του Δημοσίου προς τον ΟΑΕΕ 80-150 δισ. δραχμές» σημείωσε.

Ο κ. Σιούφας είπε ότι κυβέρνηση επικαλείται «προφάσεις εν αμαρτίαις» και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι «η ασυνέπεια του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Χρωστάτε προς τους βιοτέχνες 152 δισ. δρχ., ενώ τη ρύθμιση που κάνατε νωρίτερα για το ΙΚΑ, την κάνατε με ομόλογα και όχι με "ζεστό χρήμα". Είναι ή όχι αλήθεια ότι μετά την υλοποίηση της τριμερούς χρωστάτε 700 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι αλήθεια ότι χρωστάτε 290 δισ. στα ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ , ότι προς τον ΟΓΑ αποδίδετε μόνο ομόλογα, ότι στο Ταμείο Νομικών χρωστάτε 56 δισ. δρχ., ότι στο ΙΚΑ δίνετε το 1,3 τρισ. για κύρια ασφάλιση και χρωστάτε 136 δισ. για τον κλάδο ασθενείας;» ρώτησε ο κ. Σιούφας.

Απαντώντας, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση έκανε ένα γενναίο βήμα για την ενίσχυση και τη διασφάλιση του για τα επόμενα 30 χρόνια. «Προχωρήσαμε στη ρύθμιση της καταβολής 1,3 τρισ. δρχ. προς ΙΚΑ και τη διαγραφή ενός ανάλογου ποσού από καταπτώσεις δανείων που έλαβε το ΙΚΑ και είχε εγγυηθεί το Γημόσιο» είπε.

Αναφερόμενος στον ΟΑΕΕ τόνισε ότι «το κράτος δεν μπορεί να αποδέχεται χωρίς έλεγχο αυτά που λένε τα Ταμεία τα οποία οφείλουν να παρουσιάζουν αξιόπιστα στοιχεία. Η υποχρέωση του κράτους βάσει της τριμερούς, προκύπτει από την αξιόπιστη παρουσίαση των στοιχείων εισφορών, για να προκύψει το μέρος του κράτος. Ο ΟΑΕΕ δεν το έχει κάνει, σε αντίθεση με το ΙΚΑ. Η διάθεση μας είναι να τακτοποιήσουμε το θέμα» κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο