51

Τους φόβους ότι τόσο ο οικοτουρισμός, όσο και τα οικολογικά ερευνητικά προγράμματα, ενδέχεται να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την άγρια φύση, μέσω της μετάδοσης ανθρώπινων ασθενειών στα ζώα, έρχεται να εντείνει η εκδήλωση κρουσμάτων φυματίωσης σε μοσχογαλές και νυφίτσες σε δύο εθνικά πάρκα της Αφρικής.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό New Scientist, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς είναι σχεδόν βέβαιοι πως τα κρούσματα της ασθένειας, που εκδηλώθηκαν στα αφρικανικά πάρκα, οφείλονται στη μετάδοση του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης από τουρίστες.

Η υγεία των ζώων απειλείται, προειδοποιούν οι ειδικοί και υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης προσεκτικών μέτρων προστασίας των ζώων και επιβολής αυστηρών ελέγχων. Μεταξύ άλλων, διατείνονται πως ο οικοτουρισμός θα πρέπει να προβλέπει στο εξής την ελάχιστη επαφή μεταξύ ζώων και ανθρώπων.

Είναι γεγονός πως ο οικοτουρισμός εξασφαλίζει το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων που απαιτούνται για τη συντήρηση του πάρκου Κομπέ, του δεύτερου μεγαλύτερου εθνικού πάρκου της περιοχής Μποτσγουάνα, όπου εκδηλώθηκαν δύο εκ των κρουσμάτων. Ωστόσο, είναι έκδηλη και η ανησυχία των περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν πως ο αυξημένος αριθμός των επισκεπτών απειλεί με καταστροφή το παρθένο φυσικό περιβάλλον των πάρκων και τους «κατοίκους» του.

Ερευνητική ομάδα, η οποία εξέτασε τα περιστατικά, εκτιμά πως οι νυφίτσες προσβλήθηκαν από φυματίωση ερχόμενες σε επαφή με απορρίμματα που είχαν ριφθεί έξω από κατάλυμα τουριστών, και τα οποία είχαν μολυνθεί με το μυκοβακτηρίο, που προκαλεί τη νόσο στον άνθρωπο. Αγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο τρόπος μετάδοσης της νόσου στις μοσχογαλές.

Ωστόσο, όποιος και αν είναι ο «μηχανισμός» μεταφοράς της νόσου, το ουσιαστικό στοιχείο είναι -σύμφωνα με τους ειδικούς- πως μεταδόθηκε από ανθρώπους, καθώς δεν υπάρχουν στην περιοχή ζώα που φέρουν το συγκεκριμένο μυκοβακτηρίδιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr