Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Βρετανικά νοσοκομεία: Υπάρχουν και… χειρότερα

Βρετανικά νοσοκομεία: Υπάρχουν και… χειρότερα

Λονδίνο: Μπορεί πρόσφατα η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας να μας κατέταξε -άλλη μια φορά- τελευταίους στην Ευρώπη, αλλά το τελικό συμπέρασμα αφορούσε σε μια χρονική περίοδο... 40 ετών. Δείτε όμως τι συμβαίνει στα νοσοκομεία μιας χώρας-εταίρου μας τους τελευταίους 12 μήνες... και δείτε το ΕΣΥ μας "με άλλο μάτι".

Λονδίνο: Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, στα νοσοκομεία παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα υγιεινής που έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ασθενών κάθε χρόνο. Η έρευνα κάλυψε χρονικά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών, ενώ κυβερνητικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2000.

Δύο από τους πέντε ασθενείς-«πελάτες» του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας διαπίστωσαν δείγματα κακής υγιεινής σε νοσοκομεία της χώρας τους -το 15% των ερωτηθέντων θεώρησε «γενικά βρόμικα» τα νοσοκομεία που έχει επισκεφθεί, ενώ το 25% «είχε την εντύπωση ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δεν… ενδιαφερόταν για την καθαριότητα».

Οι παρατηρήσεις των Βρετανών που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα αφορούν στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών, ενώ η έρευνα αυτή εντάσσεται στην εκστρατεία της κυβέρνησης για βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα νοσοκομεία.
Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, υπουργοί έσπευσαν να βεβαιώσουν ότι όλα τα νοσοκομεία έχουν ελεγχθεί και ότι τώρα πια πληρούν τα «αποδεκτά στάνταρτ» καθαριότητας.

Οι φόβοι για τις συνθήκες υγιεινής των βρετανικών νοσοκομείων αυξάνονται και λόγω της… περαιτέρω αύξησης της αντοχής των ήδη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων.
Υπολογίζεται ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κοστίζουν στο βρετανικό σύστημα υγείας πολλά παραπάνω εκατομμύρια λίρες, αφού οι ασθενείς χρειάζονται επιπλέον φροντίδα και περισσότερες ημέρες νοσηλείας. Επιπλέον, χιλιάδες ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας τέτοιων λοιμώξεων.

Ένας στους δέκα πρώην ασθενείς που συμμετείχε στην έρευνα απάντησε ότι αμέσως μετά την έξοδό του από κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα εμφάνισε κάποια λοίμωξη -η πλειονότητα μάλιστα δήλωσε ότι αυτό συνέβη στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, μετά το εξιτήριο.
Όσοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν πάνω από μία φορά τον τελευταίο χρόνο ρωτήθηκαν αν οι συνθήκες βελτιώνονται. Το 67% απάντησε ότι «δεν τίθεται καν θέμα βελτίωσης», έναντι του 16% που διαπίστωσε βελτίωση της κατάστασης και του 17% που θεωρεί τη βελτίωση αυτή μηδαμινή.

Αντικείμενα του ενδιαφέροντος των ερωτηθέντων ήταν οι τουαλέτες, οι θάλαμοι, οι διάδρομοι και οι χώροι αναμονής. Ο εντεταλμένος για θέματα υγείας, εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων, Πολ Μπάρστοου, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της έρευνας «καταδικαστική κατηγορία» σε βάρος της ποιότητας του εθνικού βρετανικού συστήματος υγείας.

«Δύο χρόνια μετά τη διαπίστωση του Εθνικού Ελεγκτηρίου ότι η υγιεινή του εθνικού μας συστήματος σκοτώνει ανθρώπους, οι υπουργοί και οι μάνατζερ δεν έχουν καταφέρει να ‘δαμάσουν’ το πρόβλημα. Η υγιεινή των νοσοκομείων μας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου» επισήμανε ο Μπάρστοου. «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς αισθάνονται ότι η υγιεινή είναι στις τελευταίες θέσεις της λίστας με τις προτεραιότητες των υπουργών» συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής ιατρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, Χιού Πένινγκτον, δήλωσε ότι ο εξοπλισμός υγιεινής των σφαγείων και των… φαστφουντάδικων είναι καλύτερος από ό,τι σε πολλά νοσοκομεία του βρετανικού ΕΣΥ. «Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να πείσουμε το νοσηλευτικό προσωπικό ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του έπειτα από κάθε επαφή με ασθενή» υπογραμμίζει ο καθηγητής. Επίσης, τονίζει: «Στα σύγχρονα σφαγεία και στα εστιατόρια υπάρχουν στους χώρους παραγωγής αυτόματοι νιπτήρες για το προσωπικό. Τα νοσοκομεία θα έπρεπε να έχουν κατακλυστεί από τέτοιο εξοπλισμό».

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα από το 2000, οπότε και χρηματοδότησε με 30 εκατομμύρια λίρες πρόγραμμα βελτίωσης της υγιεινής τω νοσοκομείων. Τον Οκτώβριο του 2001 ανακοινώθηκε ότι τα 42 νοσοκομεία της χώρας που δεν πληρούσαν τους κανόνες υγιεινής είχαν καταφέρει να «πιάσουν τη βάση», γεγονός που σημαίνει ότι το πρόγραμμα είχε αποτελέσματα, τουλάχιστον όπως υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Αλαν Μίλμπερν. Ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος είναι η δήλωση που ακολούθησε τα πρώτα καλά νέα: «Κρίνουμε όμως ότι επιβάλλεται περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, ώστε να καλύπτουν τους όρους του ΕΣΥ μας του 2002 και γι’ αυτό… χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα με 60 εκατομμύρια λίρες επιπλέον».

Την έρευνα πραγματοποίησε ο διεθνής ιδιωτικός οργανισμός ερευνών ΝΟΠ, για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο