Αμεση προτεραιότητα στη fuel cell τεχνολογία δίνει η Toyota
Την εξέλιξη δύο ακόμη υβριδικών οχημάτων, στα οποία η λειτουργία κινητήρα εσωτερικής καύσης συνδυάζεται με κυψέλες καυσίμου αντί με ηλεκτροκινητήρα, όπως στο minivan Estima που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε η Τοyota.
Την εξέλιξη δύο ακόμη υβριδικών οχημάτων, στα οποία η λειτουργία κινητήρα εσωτερικής καύσης συνδυάζεται με κυψέλες καυσίμου αντί με ηλεκτροκινητήρα, όπως στο minivan Estima που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε η Τοyota.
Το πρώτο αφορά σε λεωφορείο 63 θέσεων, το οποίο εξελίχτηκε σε συνεργασία με την -επίσης ιαπωνική- εταιρεία κατασκευής βαρέων οχημάτων Hino Motors Ltd, ενώ το δεύτερο είναι μια υβριδική έκδοση του SUV Κluger V, που παρουσιάστηκε στην Ιαπωνία το φθινόπωρο του 2000.
Στόχος των υπευθύνων της Toyota είναι να εξασφαλιστεί ότι όλα τα οχήματα της εταιρείας θα πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπής ρύπων που έχουν οριστεί για το 2010, πολύ νωρίτερα, από το 2005. Για το 34% περίπου των επιβατικών αυτοκινήτων της ιαπωνικής εταιρείας ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί.
Τα δύο νέα υβριδικά μοντέλα θεωρείται πως είναι έως και τρεις φορές αποδοτικότερα σε σχέση με τα αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας που κυκλοφορούν. Το λεωφορείο με την κωδική ονομασία FCHV-BUS1 μπορεί να διανύσει 300 χιλιόμετρα μέχρι τον επόμενο ανεφοδιασμό, ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 80χλμ./ώρα. Το FCHV-4, όπως ονομάζεται η υβριδική έκδοση του Κluger V, έχει αυτονομία 250 χιλιομέτρων και η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 150χλμ./ώρα.
Η εξέλιξη της υβριδική τεχνολογίας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα στην ιαπωνική εταιρεία.Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα οι υπεύθυνοι της Toyota ανακοίνωσαν πως ευελπιστούν ότι η παραγωγή υβριδικών οχημάτων μέχρι το 2005 θα έχει αυξηθεί στις 300.000 μονάδες το χρόνο, από 19.000 το 2000. Καταβάλλουμε φιλότιμες προσπάθειες να χρησιμοποιήσουμε την υβριδική τεχνολογία σε όσα περισσότερα αυτοκίνητα μπορούμε ανέφερε χαρακτηριστικά ο Shinichi Kato, αντιπρόεδρος της Toyota.
auto.in.gr
- Κρήτη: Ανήλικη έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού – Δέκα συλλήψεις
- Θεσσαλονίκη: 22χρονος οδηγούσε με 179 χλμ/ώρα ενώ το όριο ταχύτητας ήταν 90
- Μοντέλο εκθέτει τον Λιονέλ Μέσι: «Δεν είναι ο Άγιος που όλοι πιστεύουν» (pic)
- Γιατί τα βραβεία Όσκαρ λέγονται «Όσκαρ»;
- Επιδόματα: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 16 έως 20 Μαρτίου
- Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ντέρμπι «αιωνίων» για την Α1 πόλο ανδρών με φόντο την κορυφή
- Από τη Βαρκελώνη στο Ελληνικό – Πώς η ΑΙ και οι ψηφιακές υποδομές επανασχεδιάζουν τις πόλεις
- Πώς θα καταλάβουμε ότι η γάτα μας πλήττει – Οι αλλαγές στη συμπεριφορά της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 15.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mohammad-alizade-91PVsccQXbc-unsplash-1-315x220.jpg)




































![Ελαιόλαδο: Σε άνοδο οι εισαγωγές παγκοσμίως – Πώς μεταβάλλονται οι τιμές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/20elaioladoo10-thumb-large-thumb-large-thumb-large-315x220.jpg)






















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442