Επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό της ευεργετικής δράσης του μαύρου τσαγιού
Σικάγο: Αρκετές έρευνες αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του μαύρου τσαγιού στην υγεία, αλλά τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο το τσάι προσφέρει προστασία απέναντι σε διάφορους τύπου καρκίνου.
Σικάγο: Αρκετές έρευνες αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του μαύρου τσαγιού στην υγεία, αλλά τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο το τσάι προσφέρει προστασία απέναντι σε διάφορους τύπου καρκίνου.
Ο Δρ Κουάνγκ Γιου Τσεν, από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick του New Jersey, ανακοίνωσε, στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών, ότι ένα συστατικό του μαύρου τσαγιού, το TF-2, που ανήκει στην οικογένεια των πολυφαινολών, έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι επιστήμονες μελέτησαν εργαστηριακά την επίδραση του TF-2 σε υγιή και καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου και παρατήρησαν ότι τα υγιή αναπτύσσονταν ενώ τα καρκινικά καταστρέφονταν.
Παράλληλα, μελέτησαν και την επίδραση του TF-2 στο γονίδιο Cox-2, το οποίο προκαλεί τη μετατροπή των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά. Όπως δηλώνει λοιπόν στο Reuters ο Δρ Τσεν, το μαύρο τσάι πιθανώς καταστέλλει τη λειτουργία του συγκεκριμένου γονιδίου.
Πάντως, ο Δρ Τσεν τονίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε πειραματόζωα αλλά και σε ανθρώπους για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα και να απαντηθούν ερωτήματα, όπως, π.χ., αυτό που αφορά στην ποσότητα του τσαγιού που απαιτείται να καταναλώνεται για να έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου.