Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις Κίνας – Ιαπωνίας για τους δασμούς

Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις Κίνας – Ιαπωνίας για τους δασμούς

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διήμερες συνομιλίες Κινέζων και Ιαπώνων αξιωματούχων για τον τερματισμό της τετράμηνης εμπορικής διαμάχης που απειλεί σοβαρά τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας.

27

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διήμερες συνομιλίες Κινέζων και Ιαπώνων αξιωματούχων για τον τερματισμό της τετράμηνης εμπορικής διαμάχης που απειλεί σοβαρά τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας.

Παράλληλα, η ιαπωνική πλευρά κλιμάκωσε την ένταση, λέγοντας ότι ίσως επιβάλει δασμούς στις πετσέτες, οι οποίες εισάγονται από την Κίνα.


Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών δεν όρισαν νέα ημερομηνία για τη συνέχιση των συνομιλιών, αλλά συμφώνησαν στη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων στο Τόκιο το νωρίτερο δυνατό.


Η αντιπαράθεση ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Ιαπωνία «χτύπησε» τις κινεζικές εξαγωγές, επιβάλοντας δασμούς σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, λόγω των ανησυχιών ότι οι χαμηλές τιμές τους θα πλήξουν τα συμφέροντα των Ιαπώνων αγροτών.


Η Κίνα «απάντησε» τον Ιούνιο, διπλασιάζοντας τους δασμούς στα ιαπωνικά αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα και τα κλιματιστικά.


Αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνομιλίες των δύο χωρών δεν θα σημειώσουν αξιοσημείωτη πρόοδο, εώς ότου πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ιαπωνική Ανω Βουλή (Δίαιτα) στις 29 Ιουλίου, καθώς το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα επιθυμεί να αποφύγει συμβιβασμούς που ίσως συναντήσουν τις αντιδράσεις των αγροτών.


Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ιάπωνες εξαγωγείς ίσως χάσουν έως 537 εκατ. δολάρια (216,72 δισ. δρχ.) από τους κινεζικούς εμπορικούς φραγμούς. Η αξία των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανέρχεται στα 83 δισ. δολάρια (33,5 τρισ. δρχ.) ετησίως.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο