Συναίνεση των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων για την επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» ζητά ο Πάουελ
Tην έγκριση των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ όσον αφορά στην επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» κατά του Ιράκ ζητά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος συναντάται με τους ομολόγους του στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Οι νέες κυρώσεις θα έχουν στόχο κυρίως το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και όχι τους Ιρακινούς πολίτες.
31
Tην έγκριση των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ όσον αφορά στην επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» κατά του Ιράκ ζητά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος συναντάται με τους ομολόγους του στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Οι νέες κυρώσεις θα έχουν στόχο κυρίως το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και όχι τους Ιρακινούς πολίτες.
Μετά τη λήξη της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο Πάουελ δήλωσε ότι εξασφάλισε την υποστήριξη των ηγετών των αραβικών κρατών για την επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» κατά της Βαγδάτης. Πράγματι, η Συρία υποσχέθηκε ότι θα σταματήσουν οι εισαγωγές ιρακινού πετρελαίου μέσω του πετρελαιαγωγού που συνδέει τις δύο χώρες.
Την υπόσχεση αυτή έδωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πάουελ το βράδυ της Δευτέρας στη Δαμασκό.
«Θίξαμε το σημείο αυτό με τον πρόεδρο τρεις φορές, και τις τρεις φορές υπήρξε μία απόλυτη συμφωνία, επομένως πιστεύω πως οι Σύροι το εννοούν σοβαρά» τόνισε ο Πάουελ.
Η Συρία διατεινόταν ότι ο αγωγός έχει ανοίξει για δοκιμαστική λειτουργία, όμως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι από εκεί αντλούνται καθημερινά από τον περασμένο Νοέμβριο 150.000 βαρέλια ιρακινού πετρελαίου, παρακάμπτοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ και αποτελώντας μία άμεση πηγή εσόδων για τη Βαγδάτη.
Όπως ανακοίνωσε ο Πάουελ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι θα υπάρξει ομοφωνία για αλλαγές σε ορισμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ, πριν από τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου.
Οι «έξυπνες κυρώσεις» που προωθεί η Ουάσινγκτον στοχεύουν κυρίως στο στρατιωτικό καθεστώς του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ εξετάζονται τρόποι για τον ομαλό εφοδιασμό των πολιτών του Ιράκ με τα αγαθά που τους είναι απαραίτητα.
Από την πλευρά τους, οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ζητούν την πλήρη άρση του εμπάργκο, απορρίπτοντας τις προτάσεις Αμερικανών και Βρετανών για την επιβολή «έξυπνων κυρώσεων». Ο ΟΗΕ, πάντως, θέτει ως όρο στη Βαγδάτη να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών του στο Ιράκ, προκειμένου να διαβεβαιώσουν ότι το καθεστώς Χουσεΐν δεν έχει τη δυνατότητα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Βιολάντα»: Στον ανακριτή σήμερα ο διευθυντής του εργοστασίου – Ποιο είναι το κατηγορητήριο
- Χανταϊός: Μία Γαλλίδα το νέο κρούσμα στο κρουαζιερόπλοιο Hondius – Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός των επιβατών
- Παιδιά στη Βρετανία φορούν μούσια για να παρακάμψουν τους ελέγχους ηλικίας στα social media
- Τύμβος Καστά: Ο μεγαλύτερος ταφικός τύμβος στη Μακεδονία θα είναι επισκέψιμος από το 2028
- «Η Γαλατασαράι δίνει 35 εκατ. ευρώ για τον Καρέτσα» (pic)
- Ενάμιση κατώτατο μισθό θα πρέπει να δαπανήσει κάποιος για ενοίκιο στην Αθήνα – Το κόστος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
- Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του ξύλινου παταριού στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης
- Χωροταξικό τουρισμού: Δείτε τι αλλάζει σε νησιά και Airbnb
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442