Αναποτελεσματικές οι επιχορηγήσεις στον τουριστικό κλάδο, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ
Αμφίβολης αποτελεσματικότητας υπήρξαν οι αναπτυξιακές επιχορηγήσεις στον τομέα του τουρισμού, όπως προκύπτει από μελέτη που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με θέμα «Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επενδυτικών κινήτρων: Η ελληνική εμπειρία».
74
Αμφίβολης αποτελεσματικότητας υπήρξαν οι αναπτυξιακές επιχορηγήσεις στον τομέα του τουρισμού, όπως προκύπτει από μελέτη που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με θέμα «Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επενδυτικών κινήτρων: Η ελληνική εμπειρία».
Όπως αναφέρουν την Πέμπτη δημοσιεύματα του Τύπου, το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων για τις επιχορηγηθείσες και μη επιχειρήσεις, τα οποία αφορούν στην κάλυψη των καθαρών παγίων από τις ετήσιες ταμειακές ροές, στη ρευστότητα, στην παραγωγική δραστηριότητα, στην κεφαλαιακή διάρθρωση και στη βιωσιμότητα.
Το ΙΤΕΠ επισήμανε τρία βασικά αντικίνητρα στις αναπτυξιακές επιχορηγήσεις στον κλάδο: τις συνεχείς αλλαγές του νομικού αναπτυξιακού πλαισίου, τις παρατηρούμενες ελλείψεις του εκάστοτε πλαισίου και τις σημαντικές αδυναμίες υποδομής της χώρας.
Το ΙΤΕΠ τόνισε ότι ο ισχύων αναπτυξιακός νόμος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αντιμετωπίζει όμως αδυναμίες σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό πολλών μονάδων, καθώς τίθενται όροι που πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν.
Για τη βελτίωση των παραπάνω δεδομένων το ΙΤΕΠ πρότεινε, μεταξύ άλλων, κατηγοριοποίηση όλων των καταλυμάτων, θέσπιση βαθμού κορεσμού στις επιμέρους περιοχές της χώρας, καθορισμό της έννοιας της βιωσιμότητας μιας τουριστικής επιχείρησης, επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής οικονομικών κινήτρων, ενίσχυση και επίσπευση της τουριστικής εκστρατείας και κατάργηση του Δείκτη Ρευστότητας ως κριτηρίου για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων εκσυγχρονισμού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Προβληματίζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο
- ΗΠΑ – Ιράν: Το πλαίσιο συμφωνίας που πρότειναν οι διαμεσολαβητές – Το «αγκάθι» του εμπλουτισμού ουρανίου
- Solobasket: «Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζει κίνηση που θα… ταρακουνήσει την Ευρώπη»
- 5+1 Επιτραπέζια παιχνίδια για βραδιές στο σπίτι
- Πολ Μεσκάλ στο Hamnet – Γιατί ένας βάρδος του 1596 φοράει αυτό το σύγχρονο σκουλαρίκι-κρίκο;
- Απαγορευτικό: Ακυρώσεις δρομολογίων και καθυστερήσεις στα λιμάνια της Αττικής λόγω θυελλωδών ανέμων
- Ο Γιαμπουσέλε αποχωρεί από τους Νικς και βάζει… φωτιά στη Euroleague
- Ακίνητα: Έρχονται νέες παρεμβάσεις για εξπρές μεταβιβάσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/nick-martin-tIatBQ74-VE-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442