Δήμος Σκουλάκης από σήμερα στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων
Την έκθεση ζωγραφικής του Δήμου Σκουλάκη με τίτλο «Ο τζόγος και ο μύθος των μορφών» φιλοξενεί από σήμερα, Τετάρτη, ο Δήμος Αθηναίων στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου, θα τελέσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
38
Την έκθεση ζωγραφικής του Δήμου Σκουλάκη με τίτλο «Ο τζόγος και ο μύθος των μορφών» φιλοξενεί από σήμερα, Τετάρτη, ο Δήμος Αθηναίων στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου, θα τελέσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η νέα δουλειά του Δήμου Σκουλάκη, μια ζωγραφική κριτική στο μοντερνισμό, αποτελεί μια επανεξέταση της ιδεολογίας του. Αντλώντας τα έργα του από τον πλούτο των μεγάλων μουσείων, ο καλλιτέχνης συνυφαίνει τον Ντα Βίντσι με τον Ντισάν, τον Βερμέερ με τον Μοντριάν, τον Χόπερ με τον Πόλοκ και τον Ρέμπραντ, τον Αντι Ουόρχολ με τη Μέριλιν Μονρό, και τον Βαν Γκογκ με έναν Ιάπωνα τουρίστα.
Για το Δήμο Σκουλάκη, ο ιστορικός – κριτικός τέχνης Χάρης Καμπουρίδης γράφει: «Οι πίνακές του στη σειρά μοιάζουν με εικονογραφημένη τράπουλα που ζητά τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο ζωγράφος φέρνει μπροστά στην πράσινη τσόχα του τα πιο γνωστά εικαστικά κινήματα, τις πιο λαμπρές καλλιτεχνικές εποχές, τους μεγάλους ομότεχνούς του, και κατόπιν αρχίζει το διάλογο μαζί τους επί ίσοις όροις.»
Ο ίδιος ο Σκουλάκης, αναλύοντας τον εαυτό του και τα έργα του, εξηγεί: «Από τα στερνοπαίδια του μοντερνισμού, όσο μεγάλωνα αισθανόμουνα να με πνίγει αφόρητα η αγκαλιά του… πατέρα. Ένιωθα να στέκεται εμπόδιο στην εικαστική μου εξέλιξη, καθώς μου πρότεινε παλιές, τετριμμένες ιδέες κάτω από νέες αλλά αναγνωρισμένες μάσκες. Έτσι, άρχισε σιγά σιγά μέσα μου να γεννιέται η ανάγκη για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Το συναισθηματικό ισοδύναμο του φροϋδικού φόνου του πατέρα!
»Παρά τη συνείδηση, όμως, της πατροκτονίας, εξακολουθούσα να παραμένω δεμένος και γοητευμένος μαζί του. Δέκα χρόνια χρειάστηκαν για να ωριμάσουν οι συνθήκες. Το καλοκαίρι του 1997, παρατηρώντας μια φωτογραφία της Κρήνης του Ντισάν, ένιωσα πως βρισκόμουν στην αφετηρία της εκκίνησης. Με τη διαφορά ότι ο δικός μου δρόμος ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έκανα ξανά την Κρήνη ουρητήριο. Ο πατέρας ήταν επιτέλους νεκρός.»
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική συμπαράσταση της Telestet, της Τράπεζας Αττικής, της Εμπορικής Τράπεζας ΑΕ και της Τράπεζας Πειραιώς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- UBS Sees Greek Banks as Undervalued, Raises Price Targets
- Μπακς – Θάντερ 102-122: Ήττα για τα «Ελάφια» παρά τη «γεμάτη» εμφάνιση του Αντετοκούνμπο (vid)
- Κακοκαιρία: Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική
- Η «ανάπτυξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκαλύψει τον πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της χώρας
- Επιστροφή στην ευρωπαϊκή «δράση» για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
- Ήθελα να του ρίξω γροθιά στο πρόσωπο: Η περίεργη χημεία των Μάθιου ΜακΚόναχι και Γούντι Χάρελσον στο True Detective
- Super Technologies: Μια επένδυση-σταθμός που αλλάζει τον χάρτη του iGaming στην Ελλάδα
- Ιδεολογία και πραγματικότητα στην εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442