Ο Βρετανός εφευρέτης Αντριαν Νίκολας απέδειξε ότι ένα αλεξίπτωτο που σχεδίασε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι πριν από 500 χρόνια λειτουργεί, αφού το κατασκεύασε και πήδησε με αυτό από ύψος 3.000 μέτρων.
Ο Βρετανός εφευρέτης Αντριαν Νίκολας απέδειξε ότι ένα αλεξίπτωτο που σχεδίασε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι πριν από 500 χρόνια λειτουργεί, αφού το κατασκεύασε και πήδησε με αυτό από ύψος 3.000 μέτρων.
Ο Αντριαν Νίκολας ξεκίνησε την πτώση του από αερόστατο. Χρησιμοποίησε, στη συνέχεια, το αλεξίπτωτο που σχεδίασε ο Ντα Βίντσι, αγνοώντας μάλιστα τις συμβουλές των ειδικών που τον απέτρεπαν να πραγματοποιήσει το εγχείρημα, καθώς δεν θεωρούσαν το αλεξίπτωτο ασφαλές.
Το αερόστατο είναι αρκετά βαρύ -ζυγίζει 85 κιλά- επειδή είναι κατασκευασμένο από μουσαμά και ξύλο. Δεν ήταν δυνατόν, όμως, να το δοκιμάσει κοντά σε κατοικημένες περιοχές από το φόβο ατυχήματος και το επιχείρησε τελικά στη Νότιο Αφρική, στην περιοχή Μπουμαλάνγκα, όπου υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος.
Το αλεξίπτωτο έχει σχήμα πυραμίδας και το μεγάλο βάρος του οφείλεται στα υλικά κατασκευής του. Ο Νίκολας χρησιμοποίησε ακριβώς τα υλικά και τα εργαλεία που θα μπορούσε να βρει κανείς στο μεσαιωνικό Μιλάνο, όταν ζούσε ο Ντα Βίντσι.
Ο Νίκολας πραγματοποίησε μία πτώση, η οποία, κατά την άποψή του, ήταν πιο ομαλή από τα σύγχρονα αλεξίπτωτα. Στα 600 περίπου μέτρα, ωστόσο, έπρεπε να αποχωριστεί το βαρύ αλεξίπτωτό του, εξαιτίας του κινδύνου να καταλήξει, κατά την προσγείωση, το αλεξίπτωτο πάνω του.
Το σχέδιο, με βάση το οποίο δημιουργήθηκε το αλεξίπτωτο, το είχε χαράξει ο μεγάλος καλλιτέχνης σε ένα σημειωματάριό του, σχολιάζοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ασφαλές αλεξίπτωτο. Η απόδειξη ότι ο ισχυρισμός αυτός του Ντα Βίντσι είναι αληθινός έμελλε να έλθει ύστερα από αρκετούς αιώνες.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας