Νέα ναυτική διαδρομή από την Ευρώπη στον Ειρηνικό ωκεανό μέσω Αρκτικής
Μία νέα μικρότερη διαδρομή, που οδηγεί από την Ευρώπη στον Ειρηνικό ωκεανό, θα μπορούν ίσως στο μέλλον να ακολουθούν τα πλοία. Πρόκειται για το βορειανατολικό πέρασμα μέσα από τα νερά της Αρκτικής κατά μήκος της Σιβηρίας, που μέχρι τώρα ήταν παγωμένο. Εξαιτίας όμως της αυξημένης θερμοκρασίας των τελευταίων χρόνων, το πέρασμα αυτό θα μπορεί να είναι ελεύθερο για αρκετούς μήνες το χρόνο, μετέδωσε το BBC.
65
Μία νέα μικρότερη διαδρομή, που οδηγεί από την Ευρώπη στον Ειρηνικό ωκεανό, θα μπορούν ίσως στο μέλλον να ακολουθούν τα πλοία. Πρόκειται για το βορειανατολικό πέρασμα μέσα από τα νερά της Αρκτικής κατά μήκος της Σιβηρίας, που μέχρι τώρα ήταν παγωμένο. Εξαιτίας όμως της αυξημένης θερμοκρασίας των τελευταίων χρόνων, το πέρασμα αυτό θα μπορεί να είναι ελεύθερο για αρκετούς μήνες το χρόνο, μετέδωσε το BBC.
Ο δρ. Πίτερ Βάνταμς, από το ινστιτούτο Scott για την Ερευνα των Πόλων του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε ότι, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, σε λιγότερο από δέκα χρόνια αυτό το όνειρο των ναυτικών θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, με τη χρήση φωτογραφιών από δορυφόρους διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο των πάγων της Αρκτικής υποχωρεί κατά 5% κάθε δεκαετία. Υποβρύχιες μελέτες έδειξαν μάλιστα ότι ο πάγος έχει λεπτύνει κατά 40% τα τελευταία 20 χρόνια.
Εάν τα ταξίδια μέσω της Αρκτικής γίνουν δυνατά σε κάποια χρόνια, η διαδρομή από το Λονδίνο προς την Ιαπωνία θα είναι 13.000 χιλιόμετρα και θα διαρκεί μόλις 22 μέρες. Σήμερα, η διαδρομή αυτή μέσω του Σούεζ είναι 20.300 χιλιόμετρα και διαρκεί 35 μέρες. Θα υπάρχουν βεβαίως οφέλη όχι μόνο σε χρόνο αλλά και σε χρήμα, λόγω της οικονομίας σε καύσιμα και ναύλα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: «Τον είδα, εκείνος τρόμαξε και έτρεξε στα χωράφια» – Μαρτυρία «κλειδί» για τον 33χρονο γιατρό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (20/12): Πού θα δείτε Ολυμπιακός – Κηφισιά και τα υπόλοιπα ματς σε Super League και GBL
- Κολωνάκι: Η ώρα της αλήθειας για τη δολοφονία της Ελένης Παπαδοπούλου – Τα επιστημονικά ντοκουμέντα που «καίνε»
- IRIS: Διπλασιάζεται το όριο μεταφοράς χρημάτων μεταξύ ιδιωτών
- Η διαρκής κυβερνητική ομερτά για τις υποκλοπές
- Επίθεση στο Μποντάι: Η εβραϊκή κοινότητα της Αυστραλίας είναι «απόλυτα αδιάσπαστη», δηλώνει ο Αλμπανέζε
- Στο κατάμεστο Καραϊσκάκη με την Κηφισιά κοντράρεται ο Ολυμπιακός – «Μάχες» σε Τρίπολη και Πανθεσσαλικό
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 20.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/samuel-quek-cD4pt47I4JY-unsplash-1-315x220.jpg)












































![Airbnb: Πάνω από 90% οι πληρότητες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/shutterstock_2395408901-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442