Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
in.gr

Απαραίτητη η ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής

Την ανάγκη ενίσχυσης της δημοσιονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής του μείγματος δημοσιονομικής-νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος σε ομιλία του στο 9ο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο.

47

Την ανάγκη ενίσχυσης της δημοσιονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής του μείγματος δημοσιονομικής-νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος σε ομιλία του στο 9ο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο.

Η αναπροσαρμογή αυτή θεωρείται απαραίτητη, τόνισε ο Παπαδήμος, προκειμένου η ελληνική οικονομία να ακολουθήσει μια ικανοποιητική πορεία μετά την είσοδό μας στη ζώνη του ευρώ.


Η κύρια πρόκληση της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια, όπως είπε, είναι να επιτύχει συνθήκες πλήρους απασχόλησης, με ταυτόχρονη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων προς το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Αναφερόμενος στην πορεία της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε ότι η προοπτική υιοθέτησης του ευρώ το 2001 είναι πολύ πιθανή, αλλά δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένη.


Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει ή να είναι πολύ κοντά στο 2% σε δωδεκάμηνη βάση τον επόμενο Μάρτιο, αλλά πρόσθεσε ότι η σταθερότητα των τιμών θα πρέπει να διατηρηθεί όχι μόνο τους επόμενους μήνες, αλλά και ολόκληρο το 2000.


Ομως, όπως διευκρίνισε, στο διάστημα αυτό θα πρέπει υποχρεωτικά να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική και να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος η δημοσιονομική. Επιπλέον, ο Παπαδήμος αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα συμβάλουν στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.


Το πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών περιλαμβάνει, σύμφωνα με το διοικητή της κεντρικής τράπεζας, και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενόψει των αρνητικών δημογραφικών εξελίξεων στην Ελλάδα, σε συνάρτηση και με τις ακαμψίες που συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι διαρθρωτικές αλλαγές, επισήμανε ο Παπαδήμος, θα πρέπει να επεκταθούν στη δημόσια διοίκηση προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της, αλλά και στο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανεπάρκειες.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο