Αισιόδοξοι οι Ελληνες επιχειρηματίες σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ
Εμφανής βελτίωση παρουσίασε το Σεπτέμβριο το κλίμα στην ελληνική βιομηχανία, ύστερα από μακρά περίοδο διστακτικότητας και μετριοπαθών προβλέψεων. Μάλιστα, η ανάκαμψη του τομέα στην Ελλάδα ήταν σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως επισημαίνεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Εμφανής βελτίωση παρουσίασε το Σεπτέμβριο το κλίμα στην ελληνική βιομηχανία, ύστερα από μακρά περίοδο διστακτικότητας και μετριοπαθών προβλέψεων. Μάλιστα, η ανάκαμψη του τομέα στην Ελλάδα ήταν σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως επισημαίνεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Αντίστοιχες τάσεις επικράτησαν και στον κλάδο των κατασκευών, όπου σημειώθηκε σημαντική άνοδος του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών. Η βελτίωση ήταν εμφανέστερη στον τομέα των δημοσίων έργων, αν και δεν λείπουν οι επιχειρηματίες που κάνουν λόγο για μεγάλα προσκόμματα στη δραστηριότητά τους, εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημοσίου.
Πιο αισιόδοξες είναι οι προοπτικές και στο χώρο του λιανικού εμπορίου, με τον κλάδο των οχημάτων να σέρνει το χορό, αφού ήδη από το Σεπτέμβριο άρχισαν να γίνονται αισθητές οι θετικές επιπτώσεις της μείωσης του φόρου στην εισαγωγή νέων αυτοκινήτων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στον τομέα της βιομηχανίας, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών ανήλθε το Σεπτέμβριο στις 104,9 μονάδες, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών. Περαιτέρω, το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού έφτασε στο 77,7%, έναντι του 75,9% τον Ιούλιο.
Θετικές προσδοκίες καταγράφονται εξάλλου και για τη μελλοντική πορεία των πωλήσεων και των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων. Στο μέτωπο των τιμών, οι οποίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους ακολούθησαν την ανιούσα, σημειώθηκε πτώση με προοπτική σταθεροποίησης κατά τους επόμενους μήνες. Αναλυτικότερα, το 85% από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα του ΙΟΒΕ δήλωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει σταθερές τις τιμές πώλησης, ενώ το 10% επιφυλάχθηκε να τις αυξήσει και το 5% να τις μειώσει.
Στο μεταξύ, ο τομέας των κατασκευών αναθερμάνθηκε αισθητά το Σεπτέμβριο, ανακάμπτοντας από τη μικρή χειροτέρευσή του που σημειώθηκε τον Ιούλιο. Ετσι, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών έφτασε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου στις 137,5 μονάδες, έναντι των 126,5.
Παράγοντες του κλάδου αποδίδουν τη βελτίωση στην αύξηση των θετικών εκτιμήσεων για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών των κατασκευαστικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το 48% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το επίπεδο εργασίας τους είναι κανονικό, το 35% ότι είναι χαμηλότερο του κανονικού, και το 17% ότι είναι υψηλότερο.
Παράλληλα, θετικές είναι οι προσδοκίες και για την άνοδο της απασχόλησης στον κλάδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 52% προβλέπει άνοδο της απασχόλησης και το 39% σταθερότητα των σχετικών μεγεθών.
Στον αντίποδα, ο κυριότερος παράγοντας, που δημιουργεί προσκόμματα στη δράση των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων.
Η ανεπάρκεια της ζήτησης καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα των αποτρεπτικών παραγόντων, με ποσοστό 16%. Τέλος, μικρή μερίδα των επιχειρηματιών του κλάδου, θεωρεί ότι η δραστηριότητα των επιχειρήσεων δυσχεραίνεται εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 6%, έναντι του 2% στις αρχές του 1999.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας