Πολλαπλές επιτυχίες στην ελληνική οικονομική πολιτική διαπιστώνει το ΔΝΤ
Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας θα αυξηθεί με ρυθμό περίπου 3,5%, το 1999, και το 2000 ο ρυθμός θα αυξηθεί στο 3,75%, μέγεθος που υπερβαίνει το μέσο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ για τέταρτο συνεχή χρόνο, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας θα αυξηθεί με ρυθμό περίπου 3,5%, το 1999, και το 2000 ο ρυθμός θα αυξηθεί στο 3,75%, μέγεθος που υπερβαίνει το μέσο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ για τέταρτο συνεχή χρόνο, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ αποδίδει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις πολλαπλές επιτυχίες της στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, που αναμένεται να επιστεγαστούν με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.
Ταυτόχρονα, όμως, συνιστά την επιτάχυνση και την εμβάθυνση σειράς διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, με συνισταμένη τη μεγαλύτερη απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, επιμένει στην ανάγκη να παραμείνουν σφιχτές τόσο η δημοσιονομική όσο και η εισοδηματική πολιτική, προκειμένου να μην αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός.
Οπως αναφέρει η έκθεση, οι διευθυντές του ΔΝΤ επαινούν τις αρχές (της Ελλάδας) για τη σταθερή επιδίωξη σταθεροποιητικών οικονομικών πολιτικών, οι οποίες δημιούργησαν το χρηστό κύκλο που είναι ουσιώδης για την επιτυχή είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ την 1/1/2001.
Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει τις μέχρι σήμερα επιτεύξεις εντυπωσιακές. Η ανάπτυξη ήταν ισχυρή, επισημαίνει, οι αυξήσεις των ονομαστικών μισθών μετρημένες, οι δημοσιονομικές εξελίξεις καλύτερες από ό,τι είχε προϋπολογισθεί και ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά. Το Ταμείο τονίζει ότι οι βασικές προκλήσεις για τη χώρα εφεξής είναι να διασφαλίσει ένα χαμηλό πληθωρισμό σε διαρκή βάση και ταυτόχρονα να βελτιωθούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.
Η έκθεση θεωρεί ότι, μετά την επιτυχή μακροοικονομική πολιτική και τις περικοπές των εμμέσων φόρων και άλλα διοικητικά μέτρα, είναι πιθανή η εκπλήρωση του σχετικού κριτηρίου του Μάαστριχτ. Πάντως, αναφέρεται ότι αρκετοί διευθυντές του ΔΝΤ εξέφρασαν την άποψη ότι αυτά τα μέτρα είναι πιθανό να έχουν παροδική μόνο επίπτωση στον πληθωρισμό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα πιο θεμελιώδη μέτρα. (Στο πλαίσιο αυτό) τόνισαν την ανάγκη να επιτευχθεί διατηρήσιμη μείωση του πληθωρισμού, μέσα από την κατάλληλη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, τις συνεχιζόμενες συγκρατημένες αυξήσεις μισθών και τις μακρού ορίζοντα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα.
Το ΔΝΤ επικροτεί την ακολουθούμενη αυστηρή νομισματική πολιτική και συμφωνεί ότι αυτή πρέπει να διατηρηθεί όσο χρειάζεται για την επίτευξη της σύγκλισης. Ομως, επισημαίνει ότι, επειδή είναι δεδομένη η σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον (καθώς τα επιτόκια θα πέσουν δραστικά στο πλαίσιο της σύγκλισης), θα πρέπει ως αντιστάθμισμα η χώρα να δώσει έμφαση σε άλλα εργαλεία (δημοσιονομικά, εισοδηματικά, διαρθρωτικά), προκειμένου να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ με σταθερά χαμηλό πληθωρισμό. Το Ταμείο εκτιμά ότι στο τέλος του 2000 και στην αρχή του 2001 ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει ανοδική τάση.
Ειδικά για τους μισθούς, το ΔΝΤ συνιστά στις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν την πολιτική συγκρατημένων αυξήσεων στους ονομαστικούς μισθούς, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως οι αυξήσεις μισθών, πλέον, πρέπει να ακολουθούν τις αυξήσεις του μοναδιαίου κόστους εργασίας στη ζώνη του ευρώ.
Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, με στόχο την απελευθέρωση (liberalization) και απορύθμιση (deregulation) της ελληνικής οικονομίας. Χαιρετίζει τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων – μετοχοποιήσεων, επισημαίνει, πάντως, το βάρος που προκαλεί η αναποτελεσματικότητα βασικών δημοσίων επιχειρήσεων και το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας κυριαρχεί σε βασικές εγχώριες αγορές ακόμα. Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί επέκταση και επιτάχυνση της απελευθέρωσης των αγορών.
Το ΔΝΤ επισημαίνει το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας στην Ελλάδα και, για την καταπολέμησή της, μεταξύ άλλων, προτείνει μείωση του εισαγωγικού μισθού, όσων προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, καθώς και την ενεργοποίηση ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας. Ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα, η έκθεση επαινεί τις προόδους που έχουν γίνει, όμως παράλληλα ενθαρρύνει τις αρχές να προχωρήσουν γρήγορα στην επόμενη φάση της μεταρρύθμισης που θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος.
Οι ελληνικές εξαγωγές, αναφέρει ακόμη το ΔΝΤ, έχουν ενισχυθεί, οι επενδύσεις είναι υψηλές και η ζήτηση/κατανάλωση παραμένει δυναμική. Για το δημόσιο χρέος της χώρας, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2000.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.