Παρασκευή 22 Μαϊου 2026
weather-icon 24o
Ουγγαρία: Έκρηξη και πυρκαγιά σε διυλιστήριο – Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες

Ουγγαρία: Έκρηξη και πυρκαγιά σε διυλιστήριο – Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, η έκρηξη στο διυλιστήριο φαίνεται να προκλήθηκε από συμπιεστή, προκαλώντας πυρκαγιά σε τμήμα της εγκατάστασης

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Συναγερμός σήμανε στο ουγγρικό διυλιστήριο πετρελαίου της MOL την Παρασκευή (22/5), όταν σημειώθηκε έκρηξη, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν πολλοί ακόμη.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 9:00 το πρωί στην πόλη Τισαούιβαρος, στα βόρεια της χώρας. Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια προσπάθειας επανεκκίνησης της μονάδας Olefin-1 του εργοστασίου. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, η έκρηξη φαίνεται να προκλήθηκε από συμπιεστή, προκαλώντας πυρκαγιά σε τμήμα της εγκατάστασης.

Ο υπουργός Ενέργειας, Ιστβάν Καπιτάνι, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της MOL, Ζολτ Γκέρναντι, μετέβησαν στον τόπο του συμβάντος, σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Πέτερ Μαγιάρ.

Η ενημέρωση της MOLω για την έκρηξη

«Έκρηξη σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της MOL Petrochemicals στο Τισαούιβαρος κατά την επανεκκίνηση του εργοστασίου Olefin 1. Οι πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς», ανακοίνωσε η MOL.

«Οι συνθήκες του ατυχήματος διερευνώνται από ειδικούς», πρόσθεσε η εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η MOL ανέφερε ότι στο σημείο επικράτησε έντονη κινητοποίηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, με πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα και ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών να φτάνουν άμεσα στην περιοχή. Επίσης, ειδικό κλιμάκιο εστάλη για την εκτίμηση των συνθηκών, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες αναγνωστών, ελικόπτερο διάσωσης προσγειώθηκε κοντά στο εργοστάσιο για τη μεταφορά τραυματιών.

Ο κ. Καπιτάνι, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι συμπιεστής εξερράγη κατά την επανεκκίνηση του εργοστασίου Olefin 1 και ότι η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει.

Το εργοστάσιο Olefin 1 είναι μονάδα ατμοπυρόλυσης στο πετροχημικό εργοστάσιο της MOL στο Τισαούιβαρος. Η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου Olefin-1 της MOL είναι περίπου 370.000 τόνοι αιθυλενίου ετησίως. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, στο Τισαούιβαρος λειτουργούν δύο μονάδες ατμοπυρόλυσης με συνολική δυναμικότητα παραγωγής αιθυλενίου 660 χιλιάδων τόνων ετησίως.

Η MOL χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του αιθυλενίου για την παραγωγή πλαστικών πολυαιθυλενίου, τα οποία διατίθενται στις βιομηχανίες πλαστικών και συσκευασίας.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Μαϊου 2026
Cookies