Σερβία: Κλιμακώνουν οι φοιτητές με αποκλεισμό του Βελιγραδίου και άλλων μεγάλων πόλεων
Οι φοιτητές στη Σερβία αναγγέλλουν μπλόκα στο Βελιγράδι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν.
Τον πλήρη αποκλεισμό του Βελιγραδίου και άλλων μεγάλων πόλεων ανήγγειλαν για σήμερα Παρασκευή οι φοιτητές στη Σερβία, σε αντίδραση «στην αστυνομική βία και τις συλλήψεις» (στη φωτογραφία του Reuters/Zorana Jevtic, επάνω, με τις κατσίκες του σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Βελιγράδι).
Καταληψίες φοιτητές αναφέρουν μέσω ιστοτόπου που έχουν δημιουργήσει ότι οι αποκλεισμοί οδικών κόμβων στις πόλεις θα ξεκινήσουν στις 06:00, χωρίς να διευκρινίζουν πόσο θα διαρκέσουν.
Οι φοιτητές καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στους αποκλεισμούς δρόμων
Δίνουν επίσης οδηγίες σε όσους θα συμμετάσχουν στους αποκλεισμούς «να μην καταφεύγουν στη βία, ν’ αποχωρούν χωρίς αντίσταση από τα μπλόκα όταν επεμβαίνουν αστυνομικές δυνάμεις και να μετακινούνται σε άλλο σημείο όπου θα στήνουν νέο μπλόκο».
Οι φοιτητές καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στους αποκλεισμούς δρόμων.
Αφορμή για τον σχεδιαζόμενο αποκλεισμό των πόλεων αποτέλεσε η βία που χρησιμοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την αστυνομία κατά φοιτητών σε μπλόκα και επίσης η προσπάθεια αστυνομικών, το βράδυ της Τετάρτης, να εισέλθουν διά της βίας στη Νομική.
Απειλές Βούτσιτς
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντιδρώντας στην αναγγελία των αποκλεισμών, με βίντεο που μεταφόρτωσε στο instagram αργά χθες βράδυ, δήλωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να επιτρέψει παράνομες ενέργειες.
«Δυστυχώς, όσοι δεν αγαπούν τη Σερβία, υπάρχουν εκτός συνόρων κι εντός της χώρας, αποφάσισαν να κάνουν τη ζωή όλων σας δύσκολη. Αποφάσισαν να σας εμποδίσουν να πάτε στη δουλειά, να σας εμποδίσουν να ζήσετε φυσιολογική ζωή, να σας εμποδίσουν να νιώσετε ελεύθεροι στη χώρα σας, στα σπίτια σας, στον χώρο εργασίας σας» τόνισε ο πρόεδρος Βούτσιτς.
Αξίωσε οι φοιτητές «να συνετιστούν και να πάψουν να μισούν τόσο πολύ τη χώρα τους» προειδοποιώντας ότι οι αποκλεισμοί παραβιάζουν όχι μόνο τον ποινικό κώδικα αλλά και το Σύνταγμα.
Τις τελευταίες πέντε ημέρες, φοιτητές και πολίτες προχωρούν σ’ αποκλεισμούς δρόμων σε όλες τις μεγάλες πόλεις, απαιτώντας την προκήρυξη νέων πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Δεν πτοούνται
Τα μπλόκα «ξεφυτρώνουν» απροειδοποίητα σε διάφορα σημεία των πόλεων, πολλές φορές ταυτόχρονα σε 20-30 σημεία, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της αστυνομίας.
Καθημερινά γίνονται δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, αλλά δεν φαίνεται ν’ αποδυναμώνουν τις αντιδράσεις φοιτητών και πολιτών.
Την τακτική των αποκλεισμών που εφαρμόζουν οι φοιτητές υποστηρίζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αποφάσισαν ν’ απέχουν από τις εργασίες της βουλής.
Πηγή: ΑΠΕ
- Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορείς να καταλάβεις πότε κάτι γράφτηκε από ΑΙ;
- Η Μπαρτσελόνα χωρίς βιασύνη για μεταγραφές
- Greek Banks Set Holiday Schedule
- Άκουσε τα κάλαντα και έσυρε τον χορό ο Κουτσούμπας – «Η σκέψη μας είναι στους αγώνες εργατών και αγροτών»
- Στη Βραζιλία τρίβουν τα χέρια τους: O Ραγιάν ετοιμάζεται για πώληση-ρεκόρ
- Δεκατετράχρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ έλεγε τα κάλαντα – Την εντόπισε τυχαία νοσηλεύτρια του Παίδων
- Ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του Άη Βασίλη – Δορυφόροι παρακολουθούν την πορεία του
- Δέματα αγάπης σε άστεγους από την «Αποστολή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 24.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/stephan-widua-ef5IgSRyFjo-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442