Αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό έλαβε η πρώην καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, υπονοώντας μάλιστα ότι η πρακτική απορρίψεων στα σύνορα συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου.
«Πρέπει να σκεφτούμε το όλο θέμα ευρωπαϊκά», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια δείπνου με μετανάστες σε συριακό εστιατόριο του Βερολίνου, το οποίο ήταν μάλιστα δική της πρωτοβουλία, 10 χρόνια μετά την περίφημη φράση της «θα τα καταφέρουμε».
Οι συνδαιτημόνες της ήρθαν στη Γερμανία κατά την προσφυγική κρίση του 2015 και πολλοί από αυτούς έχουν πλέον και γερμανική υπηκοότητα. «Εάν κάποιος στα σύνορά μας δηλώσει ότι θα ζητήσει άσυλο, θα πρέπει να υποβληθεί στην σχετική νομική διαδικασία, έστω εκεί, στα σύνορα. Έτσι αντιλαμβάνομαι το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε η πρώην καγκελάριος, σε μια ευθεία αναφορά στις επιτόπου απορρίψεις στα σύνορα.
Η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε ακόμη να μην επιτραπεί στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να καθοδηγεί την πολιτική μετανάστευσης. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για την AfD και μετά να υιοθετούμε την ατζέντα τους. Ναι, να μειώσουμε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, αλλά πρέπει και να συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τις αξίες μας», δήλωσε.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός καγκελαρίας Τόρστεν Φράι υπερασπίστηκε μεν την φράση της Μέρκελ «θα τα καταφέρουμε», την τοποθέτησε ωστόσο στο πνεύμα της εποχής.
«Όταν ένας αρχηγός κυβέρνησης δηλώνει ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, αυτή είναι η σωστή στάση. Γιατί μια κυβέρνηση δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζει, αλλά να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις».
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου Αντρέας Κορμπμάχερ εκφράζει τις αμφιβολίες του σχετικά με το εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να επιμείνει στην πορεία της μακροπρόθεσμα. Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο κ. Κορμπμάχερ περιγράφει ως «όχι απολύτως ορθή» την ερμηνεία του υπουργού Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος εκτίμησε ως «μεμονωμένη περίπτωση» την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Βερολίνου να κρίνει παράνομη την απέλαση τριών Σομαλών στα σύνορα με την Πολωνία. «Εάν ληφθούν και άλλες τέτοιες αποφάσεις, ο καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει σίγουρα να επανεξετάσουν την στάση τους», τονίζει ο δικαστής.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας