Πάπας Φραγκίσκος: Πέρασε στην αιωνιότητα ο Ποντίφικας – Χιλιάδες πιστοί τον αποχαιρέτησαν
To in στο Βατικανό - Το ύστατο χαίρε είπαν στον πάπα Φραγκίσκο χιλιάδες πιστοί και παγκόσμιοι ηγέτες που έφτασαν στη Ρώμη για την κηδεία του ποντίφικα
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέρασε στην Ιστορία μετά από μία λαμπρή τελετή που είχε όμως έντονα τα στοιχεία εκείνα που έκαναν τον ποντίφικα έναν ξεχωριστό θρησκευτικό ηγέτη κατά τη διάρκεια των 12 ετών που ήταν επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Στη νεκρώσιμη ακολουθία στο Βατικανό παρευρέθηκαν διεθνείς ηγέτες και βασιλείς αλλά και απλός κόσμος που ήθελε να απευθύνει το «ύστατο χαίρε» στον Φραγκίσκο.
«Ο πάπας των φτωχών», ο χαρακτηρισμός που του έδωσαν τα ΜΜΕ, ήταν αυτός που συνόδευσε όλες τις τελετουργίες της κηδείας του.
Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και εκπρόσωποι των «απόκληρων» για τους οποίους ο Φραγκίσκος μιλούσε συχνά σε αντίθεση με τους προκατόχους του αλλά και τις πολιτικές ελίτ. Μετανάστες, άστεγοι, φυλακισμένοι, Ρομά και τρανς γυναίκες, που μένουν σε μοναστήρι στη Ρώμη, βρέθηκαν στη νεκρώσιμη ακολουθία αλλά και στην υποδοχή της σορού του στην εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης.
Ο επικήδειος από τον επικεφαλής του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, Τζιοβάνι Μπατίστα, συμπεριέλαβε τις απόψεις του Φραγκίσκου για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και για την ανάγκη να σταματήσουν οι «απάνθρωπες σφαγές», με πολλούς να κάνουν λόγο για ομιλία με «πολιτικό χρώμα».
Για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια το φέρετρο του πάπα Φραγκίσκου διέσχισε τα σύνορα του Βατικανού και διένυσε έξι χιλιόμετρα μέσα στη Ρώμη μέχρι να φτάσει στην τελευταία του κατοικία.
Πάνω από 150.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της αιώνιας πόλης για να δουν το φέρετρο πάνω στο αυτοκίνητο του πάπα να διασχίζει τη Ρώμη.
Η κηδεία στάθηκε αφορμή και για πολιτικές ζυμώσεις καθώς στο περιθώριο της νεκρώσιμης ακολουθίας ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντός της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ δεν έλειψαν και τα «πηγαδάκια» με άλλους ηγέτες.
Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στη διαδοχή καθώς μετά τις 6 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες στο κονκλάβιο για την εκλογή νέου ποντίφικα.
Δείτε αναλυτικά τις εξελίξεις όπως τις κατέγραψε το in
- Συνταγές: Δύο σούπες για το κρύο του χειμώνα
- Αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας – Εντοπίστηκε γυναίκα με ηλεκτρικό πατίνι υπό την επήρεια αλκοόλ
- Τουρκία: Επτά αστυνομικοί τραυματίες σε μάχη με τζιχαντιστές του ΙΚ
- Η επιστήμη μίλησε: Η κοτόσουπα είναι το old time classic «φάρμακο»
- Καιρός: Τοπικές βροχές τη Δευτέρα – Έρχονται καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την παραμονή Πρωτοχρονιάς
- Με τη μεγάλη εξουσία έρχεται η μεγάλη ανασφάλεια – Γιατί τα ισχυρότερα κράτη φοβούνται περισσότερο;
- Horses: 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του το άλμπουμ της Πάτι Σμιθ ακούγεται ακόμα «επικίνδυνα ζωντανό»
- Ερωτικά σε κρίση; Οι δύο συνήθειες που μπαίνουν εμπόδιο στις σχέσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)
































![Δύο ελικόπτερα φέρεται να συγκρούστηκαν πάνω από το Νιου Τζέρσεϊ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/helicopter-crash-new-jersey-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442