Γαλλία: Έτοιμοι να διαπραγματευθούν για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης οι σοσιαλιστές
Η πολιτικη κρίση μαίνεται στη Γαλλία, με τον Μακρόν να υποδέχεται σήμερα στο προεδρικό μέγαρο πολιτικούς ηγέτες από τους σοσιαλιστές μέχρι τη δεξιά, για να συζητήσουν το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Ενώ η πολιτική κρίση στη Γαλλία, μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, έχει ταρακουνήσει όλη την Ευρώπη, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) δήλωσε σήμερα έτοιμο να συζητήσει με το προεδρικό στρατόπεδο και τη δεξιά στη βάση «αμοιβαίων παραχωρήσεων» για να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση.
Ο Πρώτος Γραμματέας του PS Ολιβιέ Φορ, ο οποίος θα γίνει δεκτός στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό franceinfo ότι η κυβέρνηση αυτή θα έχει «σύμβαση ορισμένου χρόνου».
Οι «απρόσκλητοι»
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται σήμερα πολιτικούς ηγέτες από το PS μέχρι τη δεξιά, καθώς και αυτούς του δικού του στρατοπέδου ενόψει του σχηματισμού «μιας κυβέρνησης γενικού συμφέροντος» μετά την πτώση εκείνης του Μισέλ Μπαρνιέ.
Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Η ανυπότακτη Γαλλία» (LFI), οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές δεν έχουν προσκληθεί στο προεδρικό μέγαρο στο στάδιο αυτό, τροφοδοτώντας τις εικασίες για μια απόπειρα αποδυνάμωσης της συμμαχίας της αριστεράς «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP), πρώτη δύναμη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Αναζητείται «κυβερνητικό τόξο»
Ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος δήλωσε πως αναζητεί ένα «κυβερνητικό τόξο», επιχείρησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης με μια τηλεοπτική ομιλία του, κατά την οποία υποσχέθηκε να διορίσει νέο πρωθυπουργό «μέσα στις επόμενες ημέρες».
Η ανακοίνωση ενός ονόματος δεν αναμένεται πριν από το σαββατοκύριακο, ακόμα και τη Δευτέρα, και ακόμα περισσότερος χρόνος αναμένεται ότι θα απαιτηθεί για να γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας κυβερνητικής ομάδας.
Στο μεταξύ, ο Μακρόν θα κάνει μια παρένθεση με τα επίσημα εγκαίνια αύριο, Σάββατο, του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων (Νοτρ Νταμ), στα οποία αναμένονται δεκάδες αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τραμπ: Το σχέδιο για ένα νέο μπλοκ ισχύος με 5 μέλη
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)






















![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442