Ένα «ταξίδι» στο παρελθόν και στα αγαπημένα μας παιδικά πιάτα. Εκεί μας μεταφέρουν αυτές οι τρεις συγκεκριμένες συνταγές που έχει παρουσιάσει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην εκπομπή του MEGA «Buongiorno» με τη Φαίη Σκορδά.
Η χρήση ξυδιού και ντομάτας είναι που δίνουν μια ωραία οξύτητα στο κεφτεδάκι.
Η διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, την ψίχα από το ψωμί, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα αυγά, λίγο ξύδι, λίγη ντομάτα τριμμένη και ανακατεύουμε με το χέρι.
Παίρνουμε το μίγμα, το κάνουμε «μπαλάκι» με τα χέρια μας και το περνάμε από αλεύρι, που έχουμε ρίξει σε ένα πιάτο.
Στη συνέχεια τινάζουμε το κεφτεδάκι για να φύγει το πολύ αλεύρι από πάνω του και το βάζουμε σε ένα ζεστό τηγάνι – αρχικά σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να ψηθούν μέσα, ενώ ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο τέλος για να πάρουν την απαραίτητη τραγανότητα.
Όσο περιμένουμε τα κεφτεδάκια να γίνουν, ετοιμάζουμε και τις πατάτες.
Αρχικά τις βάζουμε με τη φλούδα στο φούρνο για να ψηθούν (για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς), μετά με ένα μαχαίρι τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις προσθέτουμε στο τηγάνι που γίνονται τα κεφτεδάκια, για να αποκτήσουν τραγανή κρούστα.
Το πρώτο βήμα είναι ο ζωμός. Για αυτό σε μια κατσαρόλα βάζουμε το καρότο, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι και προσθέτουμε ζεστό νερό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη δάφνη και λίγο πατάτα, καθώς το άμυλο βοηθάει να «δεθεί» η σάλτσα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και το ρύζι, προσθέτουμε και τα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό), το αλάτι, το πιπέρι, λίγο λάδι και ανακατεύουμε το μείγμα με τα χέρια.
Κάνουμε «μπάλες» τα γιουβαρλάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον ζωμό.
Τέλος, φτιάχνουμε το αυγολέμονο και η συνταγή είναι έτοιμη.
Οι περισσότεροι βάζουν μόνο γάλα. Το μυστικό είναι όμως να προσθέτεις κρέμα γάλακτος και βούτυρο.
Η διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε να καρβουδιστεί. Προσθέτουμε κρύα κρέμα γάλακτος, ενώ έχουμε κατεβάσει την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το γάλα και αρχίζουμε να τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
ροσθέτουμε τη βανίλια, το μέλι και το ξύσμα από λεμόνι.
Τέλος ρίχνουμε το ρύζι και με μια ξύλινη κουτάλα το ανακατεύουμε συνέχεια σε δυνατή φωτιά.
Στα 20 λεπτά το μείγμα είναι έτοιμο και από εκεί και πέρα πειραματιζόμαστε: – η μια εκδοχή είναι με την κανέλα – η άλλη με μαρμελάδα βατόμουρο