Ελίνα Ψύκου: Τα Όσκαρ είναι η κορυφή του παγόβουνου – Το ΥΠΠΟ δεν μπορεί, δεν ξέρει, και κυρίως δεν θέλει
«Εδώ και καιρό όλα έχουν πάλι καταρρεύσει στον Οπτικοακουστικό Τομέα», αναφέρει η σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου στην ανάρτησή της, εξηγώντας γιατί απέσυραν τις ταινίες τους από τα Όσκαρ πολλοί σκηνοθέτες
Με μία αιχμηρή ανάρτηση, η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά», Ελίνα Ψύκου, κατακεραυνώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και εξηγεί για ποιο λόγο οι σκηνοθέτες απέσυραν τις συμμετοχές τους από τη διαδικασία επιλογής της ταινίας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ.
«Αποσύρουμε τις ταινίες μας από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τη διαδικασία επιλογής της ταινίας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας. Η απόσυρση αυτή δεν έχει να κάνει με τα μέλη της επιτροπής (πρώην, νυν και επόμενα) – αν και καλό θα ήταν το ΥΠΠΟ να μην εμπιστεύεται ανθρώπους με ακραίο σεξιστικό και ρατσιστικό λόγο, όπως αυτός που έχρισε αντιπρόεδρο της επιτροπής», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ελίνα Ψύκου.
Και τονίζει πως «η απόσυρση αυτή έχει να κάνει με την ουσία. Η ουσία είναι πως δεν υπάρχει πλαίσιο. Όλες αυτές τις μέρες έχει ξεδιπλωθεί ένα απίστευτο επικοινωνιακό χάος».
Όπως σημειώνει, μάλιστα, «είναι προφανές πως το ΥΠΠΟ δεν μπορεί, δεν ξέρει, και κυρίως δε θέλει και δεν ενδιαφέρεται. Ας αφήσει λοιπόν τη διαδικασία σε άτομα που μπορούν, ξερούν, θέλουν και ενδιαφέρονται».
Η Ελίνα Ψύκου αναφέρει πως «η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου / Hellenic Film Academy έχει τη γνώση και πια και την εμπειρία. Και η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου δίνει στην κάθε χώρα την ελευθερία να αποφασίσει ποιος κάνει την επιλογή: «Selection of that film shall be made by one approved organization, jury or committee, of which at least 50% must include artists and/or craftspeople from the field of motion pictures». Και αρκετές χώρες (π.χ. Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία) εμπιστεύονται τις Ακαδημίες Κινηματογράφου τους».
«Όπως και να έχει, αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου», τονίζει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτιδα και προσθέτει πως «εδώ και καιρό όλα έχουν πάλι καταρρεύσει στον Οπτικοακουστικό Τομέα. Το ΕΚΟΜΕ δεν πληρώνει και δεν βγάζει αποφάσεις υπαγωγής σε έργα που έχουν κατατεθεί παραπάνω από ένα έτος. Το ΕΚΚ είναι υπό διάλυση ενόψει του νέου φορέα, που ακούμε αλλά δε βλέπουμε».
«Μόνο αισιοδοξία όμως από το αποτέλεσμα όταν οι κινηματογραφιστές ενωνόμαστε. Πάμε για άλλα! Σύντομα!», σημειώνει ωστόσο καταληκτικά.
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)




















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442