Γνωρίζετε ποιο είναι το πραγματικό κέντρο της πρωτεύουσας; Από ποιο σημείο υπολογίζονται οι αποστάσεις
Δεν είναι εκεί που πιστεύετε...
Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει, σε κάποιο από τα ταξίδια μας, τις πινακίδες δίπλα στο οδόστρωμα που αναφέρουν το χιλιόμετρο του δρόμου, στον οποίο βρισκόμαστε.
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως ορίζονται αυτά τα χιλιόμετρα;
Τι είναι το «χιλιόμετρο μηδέν»
Για να οριστούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των πόλεων έπρεπε να οριστούν κάποια μέρη που ονομάστηκαν «χιλιόμετρο μηδέν».
Πρόκειται για ένα ειδικό τοπογραφικό σημείο, κυρίως μεγάλων πόλεων, από το οποίο αρχίζει η αρίθμηση της μέτρησης των χιλιομετρικών αποστάσεων με άλλες πόλεις της χώρας και όχι μόνο.
Συνήθως, ως τέτοιο σημείο λαμβάνεται η κεντρικότερη πλατεία ή ένα μεγάλο ιστορικό μνημείο της πόλης. Το αρχαιότερο τέτοιο οδικό ορόσημο στον κόσμο είναι μία μαρμάρινη στήλη στην Ιταλία, το περίφημο «Μιλιάρεουμ Αούρεουμ» της αρχαίας Ρώμης.
Πού βρίσκεται στην Αθήνα
Στην Ελλάδα, οι χιλιομετρικές αποστάσεις σηματοδοτούνται είτε από ταμπέλες είτε από λίθινες στήλες και ξεκινούν από την κεντρική πλατεία των ηπειρωτικών πόλεων ή από τη βάση της κεντρικής αποβάθρας των λιμένων των νησιωτικών πόλεων, απ΄ όπου και αρχίζει η αρίθμηση των εσωτερικών χιλιομετρικών αποστάσεων.
Αρκετοί θεωρούν ότι το «χιλιόμετρο μηδέν» της πρωτεύουσας Αθήνας είναι η πλατεία Ομονοίας, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον λόφο των Νυμφών ή λόφο Αστεροσκοπείου.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ιδρύθηκε το 1842 στον Λόφο των Νυμφών, απέναντι από τον Παρθενώνα, και είναι το παλαιότερο ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα.
Ενημερωτικά, το αντίστοιχο ειδικό τοπογραφικό σημείο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Πλατεία Δημοκρατίας στο ύψος του Βαρδάρη.
- Σιβηρία: Η περιοχή με τη χαμηλότερη θερμοκρασία την παραμονή των Χριστουγέννων στη Γη
- e-EΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 29 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου
- Ο Αντεγέμι εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις στη Γερμανία
- Παπασταύρου από ΑΔΜΗΕ: Οι εργαζόμενοι διασφαλίζουν την ομαλή ηλεκτροδότηση
- Ιδιοφυΐα, παράνοια και από Ίκαρος, ερημίτης – Η σκοτεινή πτώση του αινιγματικού μεγιστάνα Χάουαρντ Χιουζ
- Oι καταναλωτές θέλουν ανθρώπους όχι bots: Αναντικατάστατη η ζωντανή επαφή
- Άγιος Βασίλης: Πού βρίσκεται; Δείτε live το ταξίδι του σε όλο τον κόσμο
- Το τελευταίο ταξίδι της Ελληνίδας αεροσυνοδού Μαρίας Παππά – «Ήταν χαρούμενη από το νέο κεφάλαιο στη ζωή της»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 24.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/stephan-widua-ef5IgSRyFjo-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442