Νότια Κορέα: Εθεσε σε τροχιά τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο της – Απάντηση στη Βόρεια Κορέα
Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος της Νότιας Κορέας πρόκειται να παρακολουθεί τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας και έχει την ικανότητα να ανιχνεύσει αντικείμενα μεγέθους μόλις 30 εκατοστών.
Η Νότια Κορέα έθεσε σε τροχιά τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο, με έναν πύραυλο Falcon 9 της εταιρίας SpaceX που εκτοξεύτηκε χθες Παρασκευή από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ (φωτογραφία, επάνω, και βίντεο, κάτω, από SpaceX), ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας στη Σεούλ.
Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι ο νοτιοκορεατικός δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά «περίπου τέσσερα λεπτά μετά την εκτόξευση». Πρόκειται για την απάντηση της Σεούλ στην εκτόξευση ανάλογου δορυφόρου από την Πιονγιάνγκ πριν δέκα ημέρες.
Θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας
Liftoff! pic.twitter.com/iXndCsnEFL
— SpaceX (@SpaceX) December 1, 2023
Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος της Νότιας Κορέας πρόκειται να παρακολουθεί τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας και – σύμφωνα με το Yonhap – έχει την ικανότητα να ανιχνεύσει αντικείμενα μεγέθους μόλις 30 εκατοστών.
«Η δορυφορική μας τεχνολογία κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων σε όλον τον κόσμο», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας, μεταδίδει το Yonhap.
Η Σεούλ σκοπεύει να εκτοξεύσει άλλους τέσσερις δορυφόρους μέχρι το τέλος του 2025. Για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Πιονγιάνγκ, βασιζόταν μέχρι σήμερα σε δορυφόρους των ΗΠΑ, επισημαίνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) o Τσόι Γκι-ιλ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Σανγκτζί.
Η Νότια Κορέα είχε ήδη θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς αλλά, μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα, όφειλε ν’ απαντήσει αναλόγως, υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Καταδικάζουν την Πιονγιάνγκ
Η Πιονγιάνγκ ισχυρίστηκε προ ημερών ότι χάρη στον δορυφόρο «Malligyong-1» είναι σε θέση να παρακολουθεί στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες στις ΗΠΑ και στη Νότια Κορέα, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει σχετικές λήψεις. Είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες απόπειρες εκτόξευσης κατασκοπευτικού δορυφόρου, τον Μάιο και τον Αύγουστο.
Η Σεούλ υποστηρίζει ότι η Πιονγιάνγκ δέχθηκε βοήθεια από τη Μόσχα προκειμένου να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, πολλές χώρες της Δύσης, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα καταδίκασαν την εκτόξευση του βορειοκορεατικού δορυφόρου ως κατάφωρη παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επειδή έγινε χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων.
Πηγή: ΑΠΕ
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)













![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442