newspaper
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Πέρασε το τεστ της Moody’s η Ελλάδα

Πέρασε το τεστ της Moody’s η Ελλάδα

Η αγορά περίμενε την ετυμηγορία της Moody’s αφού είναι αυτή που έχει δείξει ότι τα κριτήρια της είναι αυστηρότερα από τους ομοειδείς οίκους

Μπορεί οι μέρες που διανύει η Ελλάδα να μην αφήνουν πολλά περιθώρια για χαμόγελα, αλλά η Moody’s, ο πιο αυστηρός οίκος αξιολόγησης για τη χώρα μας, αναβάθμισε το αξιόχρεο, κατά δύο βαθμίδες μάλιστα χθες, σε «Ba1» από «Ba3», με «σταθερές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης. Έδωσε λοιπόν το σήμα μία εκ των big three ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές δεν απειλούν να την εκτροχιάσουν δημοσιονομικά, παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις.

Και μπορεί η επενδυτική βαθμίδα (IG) να είναι δεδομένη για την Ελλάδα ήδη από τη περασμένη εβδομάδα, από τον καναδικό DBRS, η αγορά όμως περίμενε την ετυμηγορία της Moody’s, αφού είναι αυτή που έχει δείξει ότι τα κριτήρια της είναι αυστηρότερα από τους ομοειδείς οίκους στην απονομή της επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα μας. Και με αυτήν την διπλή αναβάθμιση, πέρασε η Ελλάδα και το πρώτο τεστ για τη δημοσιονομική κυρίως πορεία της μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Άλλωστε, ο αναταράξεις που πέρασε το ελληνικό χρηματιστήριο στις αρχές της εβδομάδας έδειξαν ότι αρκετά χαρτοφυλάκια ανησύχησαν για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω των φυσικών καταστροφών. Ήταν άλλωστε μια εκτίμηση που κυκλοφορούσε στα χρηματιστηριακά γραφεία τις τελευταίες ημέρες, όσο και αν η αγορά δεν έδειξε να την πιστεύει με το χθεσινό +2% και την εντυπωσιακή ανάκαμψη από το έντονα πτωτικό πρώτο τριήμερο της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε.

Τώρα, η Ελλάδα έχει να προσμένει και το επόμενο ορόσημο, όταν ο S&P θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου

Και προφανώς, ένας οίκος που αποδεδειγμένα ήταν πιο επιφυλακτικός με τις ελληνικές επιδόσεις, επιβεβαίωσε ότι έχει δει αρκετή πρόοδο για να φέρει την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στη δική της επενδυτική βαθμίδα. «Η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα υποστηρίξουν τη συνεχή βελτίωση των πιστωτικών δεικτών και την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε μελλοντικούς πιθανούς κραδασμούς», ανέφερε ο οίκος, απαντώντας επί της ουσίας στις αρχικές ανησυχίες της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας.

Τώρα, η Ελλάδα έχει να προσμένει και το επόμενο ορόσημο, όταν ο S&P θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου. Εκεί θα υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της αντιμετώπισης των προκλήσεων που ανέκυψαν. Και αν δεν έρθει η επενδυτική βαθμίδα τότε, η επόμενη αξιολόγηση είναι από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου, αλλά εάν δεν «στρωθεί» το έδαφος από τον «προλαλήσα» S&P, οι προσδοκίες σαφώς θα είναι χαμηλότερες για τη χειμερινή αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από την πλευρά της αγοράς, τόσο τα ομόλογα όσο και οι επιδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, όλα δείχνουν ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποδόσεις καλύτερες από αυτές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, της Ιταλίας, λειτουργώντας από καιρό σαν η επενδυτική βαθμίδα να είναι εξασφαλισμένη καθολικά. Μάλιστα, το σταθερό χάσμα των spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, πάνω από τις 30 μονάδες βάσης είναι η καλύτερη απόδειξη αυτού, σε μια εποχή μάλιστα που ακόμη και η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς κινείται πάνω από το 4%.

Την ίδια ώρα, έχει δοθεί έτσι και το περιθώριο στο ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται με καλύτερους όρους, αν και το ταμειακό μαξιλάρι είναι ο σημαντικότερος καταλύτης γι’ αυτό. Αυτό που μένει είναι οι big three να ανοίξουν την πόρτα για να ενταχθούν οι ελληνικοί τίτλοι στους παγκόσμιους δείκτες του Bloomberg και άλλων παρόχων, ώστε να βελτιωθεί και η εμπορευσιμότητα τους.

Πηγή: ΟΤ

Only in

Πανικός - Αλιγάτορας κυκλοφορούσε με ένα πτώμα στα σαγόνια του

Περαστικός είδε τον αλιγάτορα με μια σορό στα σαγόνια και ενημέρωσε τις Αρχές

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023