Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάζει καλύτερα εμβόλια mRNA

Τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάζει καλύτερα εμβόλια mRNA

Το εργαλείο LinearDesign της Baidu μεγιστοποιεί τη χημική σταθερότητα των μορίων RNA.

H επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να συνδυαστεί με την επανάσταση του mRNA για να επιτρέψει την ανάπτυξη εμβολίων μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και διάρκειας ζωής.

Εργαστήριο της εταιρείας Baidu, κινεζικού γίγαντα της τεχνολογίας, παρουσίασε εργαλείο AI που μεγιστοποιεί τη χημική σταθερότητα των αλληλουχιών RNA στα σε εμβόλια.

Τα μόρια RNA επιζούν έτσι περισσότερο χρόνο στον οργανισμό και επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να παραγάγει περισσότερα αντισώματα.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η νέα τεχνική αυξάνει κατά 128 φορές την ανοσιακή απόκριση που προσφέρει ο εμβολιασμός, αναφέρουν ερευνητές της εταιρείας στο περιοδικό Nature.

Ακόμα, η βελτιστοποίηση της αλληλουχίας αύξησε κατά έξι φορές τη σταθερότητα του εμβολίου σε στάνταρτ δοκιμές που πραγματοποιούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Το εργαλείο LinearDesign της Baidu είναι «αξιοθαύμαστο» σχολίασε ο Ντέιβ Μόγκερ, βιολόγος και πρώην ερευνητής της Moderna, της αμερικανικής εταιρείας που παράγει εμβόλια mRNA για την Covid-19.

Σε γενικές γραμμές, τα μόρια RNA αποτελούνται από μονή αλυσίδα, η οποία όμως μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αναδιπλώνεται, να συνδέεται με τον εαυτό της και να σχηματίζει απλούς ή περίπλοκους βρόχους διπλής αλυσίδας.

Ορισμένα μόρια RNA μπορούν να σχηματίζουν «φουρκέτες» διπλής αλυσίδας, οι οποίες αυξάνουν τη σταθερότητα του εμβολίου (Wikimedia Commons)

Το LinearDesign είναι σχεδιασμένο να τροποποιεί την αλληλουχία του RNA ώστε να δημιουργούνται βρόχοι υψηλής σταθερότητας και μεγάλης διάρκειας ζωής.

Εκτός του ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής του εμβολίου, η νέα προσέγγιση μπορεί δυνητικά να επιτρέψει την ανάπτυξη εμβολίων που μένουν σταθερά σε θερμοκρασία δωματίου.

Αυτό θα διευκόλυνε σημαντικά τη διάθεση των εμβολίων mRNA, τα οποία σήμερα πρέπει να διατηρούνται σε βαθιά κατάψυξη μέχρι τη χρήση τους.

Για να συμβεί αυτό πάντως το LinearDesign θα πρέπει να βελτιωθεί, καθώς στη σημερινή μορφή του δεν αναγνωρίζει τις χημικές τροποποιήσεις που εφαρμόζουν στα μόρια RNA οι παρασκευαστές εμβολίων.

Για την αξιοποίησή του στη φαρμακοβιομηχανία θα απαιτηθούν επίσης κλινικές μελέτες για να διαπιστωθεί ότι οι ανθεκτικοί βρόχοι που εισάγει το εργαλείο δεν προκαλούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στον άνθρωπο.

Ήδη, πάντως, η γαλλική Sanofi δοκιμάζει το LinearDesign στην ανάπτυξη πειραματικών εμβολίων mRNA.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024