Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στη «δίνη» του Κλάρενς Τόμας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στη «δίνη» του Κλάρενς Τόμας

Ο υπερσυντηρητικός δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο κομβικός ρόλος του και μια μακρά λίστα σκανδάλων

Στα 74 χρόνια του, ο Κλάρενς Τόμας είναι κάτι παραπάνω από εξοικειωμένος με τις διαμάχες. Κι όχι επειδή είναι Αφροαμερικανός…

Υπερσυντηρητικό μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1991 -με τις «ευλογίες» του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και με ισόβια θητεία- έχει βάλει την «υπογραφή» του σε ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις του θεσμού.

Η πιο επίμαχη είναι μακράν αυτή προ έτους, με την οποία ανατράπηκε η απόφαση-ορόσημο «Roe v. Wade» του 1973, που κατοχύρωνε το δικαίωμα κάθε Αμερικανίδας στην άμβλωση.

Ήταν μια από τις πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν που το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτηρίστηκε ως ένας προς απαξίωση εν των έσω θεσμός, με τη συντηρητική πλειοψηφία μεταξύ των εννιά μελών του (σε αναλογία 6 προς 3) να το μετατρέπει σε πολιτικό όργανο της θρησκευόμενης δεξιάς στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Κλάρενς Τόμας είχε μάλιστα τότε υπερθεματίσει. «Πατώντας» πάνω στη σκανδαλώδη απόφαση του περασμένου Μαΐου, είχε θέσει θέμα «επανεξέτασης όλης της νομολογίας» σε μια σειρά αποφάσεων, που αφορούν από το δικαίωμα στην αντισύλληψη, έως την ποινικοποίηση των ομόφυλων σχέσεων και τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου.

Όλα αυτά τα ανέφερε λεπτομερώς στα προσωπικά του σχόλια, που συνόδευαν την κατάπτυστη απόφαση για τις αμβλώσεις.

Δεν ήταν ωστόσο το ίδιο σχολαστικός στη συμπλήρωση των ετήσιων εντύπων οικονομικών στοιχείων, στην υποβολή των οποίων υποχρεούνται -βάσει ομοσπονδιακού νόμου- όλοι οι ανώτατοι αξιωματούχοι των τριών εξουσιών στις ΗΠΑ: νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής.

Αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία, το ύψος και τις πηγές εισοδήματος, καθώς και τυχόν οφειλές των ίδιων και των συζύγων τους. Κάτι σαν το δικό μας Πόθεν Έσχες.

Ένας… επιλεκτικά ξεχασιάρης δικαστής

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, λοιπόν, ο δικαστής με τη μεγαλύτερη θητεία στη σημερινή σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου -μετρά στο πόστο σχεδόν 32 χρόνια- έχει κάνει κάνει σωρεία λαθών και αμφισβητούμενων παραλείψεων στη συμπλήρωση των εντύπων.

Αφότου ορισμένες αποκαλύφθηκαν από ΜΜΕ και οργανώσεις, έκανε διάφορες τροποποιήσεις.

Το 2011, για παράδειγμα, έκανε διορθώσεις στα έντυπα από 1998 έως το 2003 για να δηλώσει σχεδόν 700.000 δολάρια που «παραλείφθηκαν κατά λάθος» από τις δηλώσεις του οικογενειακού εισοδήματος.

Και δη της συζύγου του, που διατηρεί στενές σχέσεις με τους Ρεπουμπλικανούς.

Το 2020 έκανε το ίδιο για τα έτη 2017-2018, για να δηλώσει αμοιβές του από διαλέξεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο κοσμεί τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και ιστοσελίδων για τις τζάπα πολυτελείς διακοπές που -όπως αποκάλυψε το ProPublica– έκανε για περισσότερες από δύο δεκαετίες, σε όλο τον κόσμο, με σούπερ γιοτ και το ιδιωτικό τζετ ενός εξέχοντα δωρητή των Ρεπουμπλικανών.

Πρόκειται για τον Χάρλαν Κρόου, έναν συντηρητικό μεγιστάνα των ακινήτων από το Ντάλας, ο οποίος έχει «λούσει» με κρουνούς δολαρίων -μεταξύ άλλων- και υπερσυντηρητικές οργανώσεις.

«Η έκταση και η συχνότητα των προφανών δώρων του Κρόου προς τον Τόμας  δεν έχουν γνωστό προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ», υπογραμμίζει ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Τα χρήματα ήταν πολλά. Μόνο ένα ταξίδι το 2019 στην Ινδονησία, αναφέρεται, κόστισε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια.

Ο δικαστής Τόμας ωστόσο δεν είχε αναφέρει το παραμικρό για το αυτό 20ετές μπαράζ πληρωμένων ταξιδιών πολυτελείας στα έντυπα οικονομικών στοιχείων.

Δεν ήταν η πρώτη φορά.

«Από το 1998 έως το 2003, ο Τόμας δέχθηκε δώρα συνολικής αξίας 42.200 δολαρίων, καθιστώντας τον κορυφαίο παραλήπτη δώρων στο Ανώτατο Δικαστήριο εκείνη την εποχή», γράφουν οι New York Times, εντάσσοντάς τα σε «μια λίστα συναλλαγών που είτε δεν δηλώθηκαν» -επισήμως εξαιρούνται μόνο όσα είναι αξίας κάτω των 415 δολαρίων- «ή παραμένουν μυστηριώδη».

Δείξε μου τους φίλους σου…

Στους δικαστές στις ΗΠΑ απαγορεύεται να δέχονται δώρα από οποιονδήποτε έχει εκκρεμείς νομικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με αναθεωρημένους κανονισμούς που εγκρίθηκαν μόλις τον περασμένο Μάρτιο, υποχρεούνται να δηλώνουν δωρεάν ταξίδια, γεύματα και άλλα δώρα που δέχονται από εταιρείες ή άλλους οργανισμούς.

Πρέπει επίσης να αναφέρουν διαμονές σε εμπορικά ακίνητα -όπως ξενοδοχεία, θέρετρα σκι ή εταιρικά καταλύματα- καθώς και ταξίδια με ιδιωτικά τζετ.

«Γκρίζα ζώνη» παραμένουν ωστόσο οι περιπτώσεις που θεωρούνται «προσωπική φιλοξενία».

Με μεγάλη καθυστέρηση μετά τις αποκαλύψεις του ProPublica, στις αρχές του μήνα, ο δικαστής Τόμας εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι το ζεύγος Κρόου «είναι από τους καλύτερους φίλους» του ίδου και της συζύγου του, Τζιν.

Κι «όπως κάνουν οι φίλοι», υποστήριξε, «τους συνοδεύσαμε σε ορισμένα ταξίδια».

Όχι τυχαία, χρησιμοποίησε τις λέξεις «προσωπική φιλοξενία»…

Τις ίδιες χρησιμοποίσε και ο Κρόου σε δική του ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «δεν διαφέρει από τη φιλοξενία μας σε πολλούς άλλους αγαπητούς μας φίλους».

Ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε ο ίδιος ρώτησε ποτέ κάτι «για εκκρεμή δικαστική υπόθεση» ή ότι προσπάθησε να επηρεάσει τον δικαστή Τόμας «για οποιοδήποτε νομικό ή πολιτικό θέμα».

Ως εκ τούτου, υπάρχει διχογνωμία ως προς το αν ο Κλάρενς Τόμας παραβίασε πράγματι κάποιους νόμους, ιδίως τον Νόμο περί Δεοντολογίας στην Κυβέρνηση του 1978, εκμεταλλευόμενος τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας.

Όμως οι πλείστες όσες παραλείψεις του «έχουν εγείρει ερωτήματα»,  γράφει η Washington Post.

Αυτή άλλωστε δεν είναι καν η μοναδική περίπτωση που ο δικαστής Τόμας πιάνεται σχεδόν με τη «γίδα στην πλάτη» για τις δοσοληψίες του με τον δισεκατομμυριούχο Κρόου.

Ούτε και για τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς του με τους Ρεπουμπλικανούς, με έντονη «οσμή» σύγκρουσης συμφερόντων.

Και όχι μόνο…

Όλα στο… «σφυρί»;

Μεταξύ αυτών που ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει… ξεχάσει να δηλώσει, αναφέρει σε έτερη αποκάλυψή του το ProPublica, είναι η πώληση το 2014 στον δισεκατομμυριούχο Κρόου τριών ακινήτων στη Σαβάνα της Τζόρτζια, έναντι 133.363 δολαρίων.

Ήταν συνιδιοκτήτης τους μαζί με την οικογένεια του εκλιπόντος αδελφού του και με την 94χρονη μητέρα του, η οποία συνεχίζει να μένει σε ένα από αυτά.

Ως μέρος της συμφωνίας, αναφέρει το CNN, η ηλικιωμένη θα μένει στο σπίτι για το υπόλοιπο της ζωής της, χωρίς να πληρώνει ενοίκιο, καλύπτοντας ωστόσο τα ασφάλιστρα και τους φόρους ακίνητης περιουσίας.

Το έμμεσο αυτό όφελος για την οικογένεια Τόμας, αναφέρει το Business Insider, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 155.000 δολάρια.

Πηγή από το περιβάλλον του Τόμας ανέφερε ότι ο δικαστής θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να δηλώσει αυτή τη συμφωνία, επειδή -όπως ισχυρίζεται- βγήκε ζημιωμένος.

Μετά τις αποκαλύψεις, διεμήνυσε ότι θα κάνει τροποποιήσεις…

Ο δε Κρόου είπε στην Dallas Morning News ότι αγόρασε το οίκημα όπου μένει η μητέρα του «φίλου» του, προκειμένου να το μετατρέψει αργότερα σε ένα οιονεί μουσείο προς τιμήν «ενός μεγάλου Αμερικανού»: του ίδιου του Κλάρενς Τόμας.

Πρόκειται για μεγάλη υπόθεση για την οποία θα πρέπει να γίνει έρευνα, υπογραμμίζουν σε άρθρο τους στο Slate οι Βιρτζίνια Κάντερ, Νόρμαν Άιζεν και Ρίτσαρντ Πέιντερ, πρώην δικηγόροι δεοντολογίας του Λευκού Οίκου.

Η συμπεριφορά του Τόμας «θέτει υπό αμφισβήτηση την ηθική του ρίχνει σκιά πάνω στο Ανώτατο Δικαστήριο», τονίζουν, προσθέτοντας πως δεν αρκούν «απλά τροποποιήσεις» στα Πόθεν Έσχες.

Ο «σκοτεινός» ρόλος της συζύγου

Αυτό ισχύει στη νιοστή για τη νυν (δεύτερη) σύζυγο του δικαστή Τόμας, Βιρτζίνια «Τζίνι» Τόμας.

Συνεργάτης Ρεπουμπλικανών βουλευτών πριν τον γάμο τους το 1987, η δικηγόρος από τη Νεμπράσκα εξελίχθηκε σε εξέχουσα πολιτική ακτιβίστρια των συντηρητικών.

Επί προεδρίας Τζορτζ Γ. Μπους εντάχθηκε στη δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation ως σύνδεσμος του Λευκού Οίκου.

Ίδρυσε το 2009 -επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα- μια υπερσυντηρητική οργάνωση, την Liberty Central, με ανώνυμη χορηγία 500.000 δολαρίων.

Όπως αργότερα αποκάλυψε το Politico, ήταν από το δισεκατομμυριούχο «φίλο», Χάρλαν Κρόου.

Στήριξε με νύχια και με δόντια τον Ντόναλντ Τραμπ, προσφέροντας συμβουλές.

Όχι μόνο όταν εξελέγη στον Λευκό Οίκο, αλλά ακόμη και μετά την ήττα του το 2020, μέχρι και στα έκτροπα στο Καπιτώλιο, την επόμενη χρονιά.

Εκείνη την περίοδο «βομβάρδιζε» με μηνύματα στο κινητό και με emails τον προσωπάρχη του Τραμπ, Μαρκ Μίντοους, παρακινώντας στην ακύρωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν: «τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Έστειλε ανάλογα emails ακόμη και σε Ρεπουμπλικανούς βουλευτές στην Αριζόνα και στο Ουισκόνσιν, καλώντας τους να αγνοήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις πολιτείες τους και να αλλάξουν τη σύνθεση των εκλεκτόρων.

Παρακολούθησε επίσης -για λίγο, όπως είπε- τη συγκέντρωση του Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, μετά την οποία έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο.

Πρόκειται για προφανή σύγκρουση συμφερόντων για τον δικαστή Τόμας.

Παρ’ όλα αυτά δεν αυτοεξαιρέθηκε καν από συναφείς νομικές προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ήταν ο μοναδικός στο Ανώτατο Δικαστήριο που διαφώνησε τον Φεβρουάριο του 2021 με την απόρριψη εξέτασης της προσφυγής των Ρεπουμπλικανών της Πενσυλβάνια, με αίτημα την ακύρωση των επιστολικών ψήφων στις προεδρικές του 2020.

Ήταν επίσης ο μόνος δικαστής του θεσμού που διαχώρισε τον Ιανουάριο του 2022 τη θέση του, όταν διατάχθηκε η παράδοση εγγράφων στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου.

Ώρα λογοδοσίας;

Εγκαταλελειμμένος από πατέρα και μεγαλωμένος από τη μάνα του και τους παππούδες του, που ήταν απόγονοι σκλάβων, ο Κλάρενς Τόμας κατάφερε να γίνει το μοναδικό μέλος της φτωχής οικογένειας από τη Τζόρτζια που κατάφερε να σπουδάσει.

Το πτυχίο Νομικής που πήρε από το Γέιλ τον βοήθησε να ανέβει γρήγορα τα «σκαλιά» στο δικαστικό σώμα.

Βαθιά συντηρητικός, διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο το 1991 χάρη στην επιμονή του τότε προέδρου Μπους.

Η εξέταση της υποψηφιότητάς του διήρκεσε 99 ολόκληρες ημέρες στη Γερουσία, εν μέσω καταγγελιών σε βάρος του για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Ο ίδιος τις διέψευσε.

Ελλείψει αποδείξεων, η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του με ψήφους 52 υπέρ και 48 κατά.

Ήταν η δεύτερη μικρότερη διαφορά ψήφων στα χρονικά του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Έκτοτε από τη δικαστική του τήβεννο «ξεχειλίζει» ο υπερσυντηριτισμός.

Είναι υπέρμαχος της οπλοκατοχής, της χαλάρωσης της διάκρισης μεταξύ κράτους και εκκλησίας, της θανατικής ποινής.

Μισεί τις αμβλώσεις, τους περιορισμούς σε ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και γενικά ότι θεωρείται προοδευτικό.

Στο παρελθόν είχαν ήδη ακουστεί αιτήματα να ερευνηθούν οι «παραλείψεις» του στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, να παυθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο ή να παραιτηθεί.

Τώρα, μετά τις αποκαλύψεις της ProPubica, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας -την οποία ελέγχουν οριακά οι Δημοκρατικοί- προγραμματίζει ακροάσεις για τα ηθικά στάνταρτς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Παράλληλα ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Ρον Γουάιντεν, κάλεσε τον Χάρλαν Κρόου να προσκομίσει πλήρη λίστα των δώρων του στον δικαστή Τόμας και αποδείξεις ότι έγιναν σύμφωνα με την ομοσπονδιακή φορολογική νομοθεσία.

Όπως ωστόσο αποκαλύπτει έρευνα της οργάνωσης POGO και του ιστότοπου The Intercept, o Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είναι συν γυναιξί και τέκνοις υπήκοοι από το 2012 και της Ομοσπονδίας Αγίος Χριστοφόρος και Νέβις.

Πρόκειται για έναν νησιωτικό φορολογικό παράδεισο στην Καραϊβική.

Γεγονός, επισημαίνουν ειδικοί, που «καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων» του Τεξανού μεγιστάνα.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024