Καλά κρατεί η τουρκική κατασκοπεία στην Ελλάδα, παρά τη «διπλωματία των σεισμών»
Η έκθεση της ΜΙΤ καθιστά σαφές ότι οι διπλωματικές χειρονομίες και οι ευγένειες σε πολιτικό επίπεδο δεν μεταφράστηκαν πραγματικά σε περιορισμό ή συγκράτηση του παράνομου έργου της ΜΙΤ, σχολιάζει ο ιστότοπος Nordic Monitor.
Στην αποκάλυψη ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφορίων MIT έχει επεκτείνει τις μυστικές της επιχειρήσεις κατασκοπείας στην Ελλάδα, παρότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να βγαίνουν από τον… «πάγο», στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία, προχώρησε ο ιστότοπος Nordic Monitor, που εδρεύει στην Σουηδία και στελεχώνεται από Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, βρίσκονται υπό διωγμό από το καθεστώς Ερντογάν.
No letup in Turkish intel agency MIT spy work in Greece, secret documents reveal https://t.co/ClWiSK7n9I
— Nordic Monitor (@nordicmonitor) April 11, 2023
Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν πρόσφατα στην κατοχή του Nordic Monitor, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών κατέθεσε έκθεση με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2023, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη ζώνη του σεισμού, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της χώρας του και τη συνεχή υποστήριξη των προσπαθειών διάσωσης και ανακούφισης.
Δεν… «χαμπαριάζουν» οι Τούρκοι από «διπλωματία των σεισμών»
Η έκθεση της ΜΙΤ καθιστά σαφές ότι οι διπλωματικές χειρονομίες και οι ευγένειες σε πολιτικό επίπεδο δεν μεταφράστηκαν πραγματικά σε περιορισμό ή συγκράτηση του παράνομου έργου της ΜΙΤ, σχολιάζει ο ιστότοπος.
Συνέβη το αντίθετο, μάλιστα, καθώς η ΜΙΤ ενέτεινε την κατασκοπεία και την παρακολούθησή της στην Ελλάδα.
Η ΜΙΤ λειτουργεί απευθείας υπό τις εντολές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέθεσε τη διοίκηση της υπηρεσίας στον επί μακρόν έμπιστό του Χακάν Φιντάν, μια αντιδυτική ισλαμιστική προσωπικότητα, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Η ΜΙΤ κατασκόπευε εκατοντάδες Έλληνες
Η διαδρομή των εγγράφων δείχνει επίσης ότι η ΜΙΤ είχε στείλει άλλη μια έκθεση τον Δεκέμβριο του 2022 σχετικά με το έργο της στην Ελλάδα και ότι η έκθεση του Μαρτίου 2023 αποτελούσε επέκταση της προηγούμενης.
Τα έγγραφα που ελήφθησαν δεν παρέχουν πλήρη απολογισμό όλων όσων είχαν στοχοποιηθεί στην Ελλάδα.
Αλλά σύμφωνα με μια επιστολή που υπογράφει ο αρχηγός της αστυνομίας Hüseyin Oğuz Namlı στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης στις 2 Φεβρουαρίου 2023, διεξήχθη έρευνα για 38 άτομα μόνο στην Κωνσταντινούπολη.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πληροφορίες της ΜΙΤ μοιράστηκαν από την Emniyet με αστυνομικά τμήματα σε 54 τουρκικές επαρχίες, η υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να έχει κατασκοπεύσει εκατοντάδες άτομα στην Ελλάδα, αποκτώντας τα ονόματα και τις τοποθεσίες τους.

Θράκη και Αιγαίο, ο στόχος
Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες της ΜΙΤ στην Ελλάδα δεν περιορίζονται σε ομάδες αντιφρονούντων.
Η υπηρεσία στοχεύει επίσης σε στρατηγικά ελληνικά περιουσιακά στοιχεία για την ανακάλυψη τρωτών σημείων ασφαλείας και στοχεύει να χαρτογραφήσει την έκταση της βοήθειας που παρέχεται στην Ελλάδα από τους συμμάχους της, ιδίως τις ΗΠΑ, για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, ειδικά στην περιοχή της Θράκης κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στα νησιά του Αιγαίου.
- Φενέρμπαχτσε – Παρτιζάν 81-78: Νίκη με «υπογραφή» Χόρτον-Τάκερ
- Έρχονται τα πρώτα πρόστιμα για ταχύτητα πάνω από 30 χλμ/ώρα
- Τραμπ: Τηλεφωνική επικοινωνία με Ζελένσκι την παραμονή των νέων διαπραγματεύσεων
- Μεγάλη Βρετανία: Πρόστιμο 16 εκατ. λιρών στο Reddit για την συλλογή και χρήση δεδομένων ανηλίκων κάτω των 13
- Το «πριν το καλοκαίρι» της Μαρίας Καρυστιανού, το υπουργείο που της «έταξαν» και το ντιμπέιτ με τον Άδωνι
- Τα πλοκάμια του μεξικανικού καρτέλ στην Ελλάδα – Οι δολοφονίες και οι συλλήψεις ανθρώπων του «Ελ Μέντσο»
- Ισπανία: Πέθανε ο Αντόνιο Τεχέρο Μολίνα, ο επικεφαλής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 1981
- Αταλάντα-Ντόρτμουντ 4-1: Ψυχωμένοι οι γηπεδούχοι, προκρίθηκαν με πέναλτι στο 90+8’
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Άλιμος: Η τρελή πορεία μεθυσμένης οδηγού που πήρε σβάρνα 11 ΙΧ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/Sans-titre-1-12-120x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442