Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία ακύρωσε τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία ακύρωσε τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Η συγκεκριμένη άσκηση περιλάμβανε την ανάπτυξη του συνόλου του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο.

Σε μία κίνηση «έκπληξη» με ακύρωση της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα, Τετάρτη, προχώρησε η Τουρκία.

Η συγκεκριμένη άσκηση περιλάμβανε την ανάπτυξη του συνόλου του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και φυσικά σενάρια στα οποία θα συμμετείχε και η τουρκική πολεμική αεροπορία με πτήσεις πάνω από το Αιγαίο.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά της Τουρκίας θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μία κίνηση καλής θέλησης όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά μετά τα διθυραμβικά σχόλια και του τουρκικού Τύπου για τη βοήθεια που έχει παράσχει η Ελλάδα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς τόσο με ανθρωπιστική βοήθεια όσο και με την παρουσία διασωστών.

Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχθεί το μέλλον. Ο κύριος λόγος που άλλαξε τον προγραμματισμό της Άγκυρας όσον αφορά την άσκηση φέρεται να είναι ο σεισμός στην Τουρκία και το γεγονός ότι πλήθος δυνάμεων του τουρκικού στρατού έχει αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και συνδράμει με ποικίλους τρόπους στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο πανεπιστημιακός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης σε δηλώσεις του είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για την πορεία που θα έχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το επόμενο διάστημα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

«Η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει κάτι που έγινε αρεστό στους Τούρκους, πιστεύω ότι υπάρχει κάποια βελτίωση και δεν θα υπάρχει η ακρότητα των τελευταίων μηνών του κ. Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει την ανάγκη της Ελλάδας γιατί θέλει μία σύμμαχο και μία γέφυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε και υπογράμμισε πως «η ελληνική διπλωματία πρέπει να δώσει βαρύτητα σε μία τέτοια προσπάθεια».

Ωστόσο εκτίμησε «ότι δεν θα σταματήσουν οι εναέριες παρενοχλήσεις, ούτε θα απομακρυνθούν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας αυτομάτως, αλλά θα υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Μάζεψαν» τουρκικό drone από το Αιγαίο

Για ηπιότερους τόνους και θετικά βήματα από την Τουρκία κάνει λόγο και ο έμπειρος στα ζητήματα αυτά «ΒΗΜΑτοδότης», αναφέροντας ότι από χθες, Τρίτη οι Τούρκοι έχουν μαζέψει ένα τουρκικό UAV που έκανε τις τελευταίες ημέρες κάποιες αψυχολόγητες «βόλτες» στο Αιγαίο παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο και ένα ελικοφόρο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 (το οποίοι οι Τούρκοι το χρησιμοποιούσαν και για κατασκοπεία) και το οποίο επίσης έκανε βόλτες στο Αιγαίο».

Προσθέτει δε, ότι σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ την Τρίτη δεν σημειώθηκε καμία πτητική ενέργεια στο Αιγαίο, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ίσως να ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο». Σύμφωνα με πηγές του ΒΗΜΑτοδότη, «υπήρξε πίεση της τουρκικής κοινής γνώμης να σταματήσουν κάθε είδους προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Δεν ήταν μόνον ότι μάζεψαν τα drones τους από το Αιγαίο, σταμάτησαν και τις στρατιωτικές ασκήσεις. Δεν ξέρουμε μέχρι πότε, γεγονός όμως ότι δεν θα διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στο άμεσο μέλλον».

Το σίγουρο είναι ότι τέτοιες ενέργειες δείχνουν μία πρόθεση της Τουρκίας να υπάρξει αποκλιμάκωση στο τεταμένο κλίμα που υπήρχε από την πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.

104 παραβιάσεις του ελληνικού FIR από την ημέρα που ξέσπασε ο σεισμός

Πάντως όσον αφορά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις ενέργειες αναθεωρητισμού σε βάρος της χώρας μας παρά τους σεισμούς η Τουρκία δεν έχει σταματήσει στο ελάχιστο.

Συγκεκριμένα, από τις 6/2 οπότε συνέβη ο σεισμός έχουν πραγματοποιηθεί 104 παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο από drone και όχι μαχητικά.

Υπάρχει αμφισβήτηση της κυριαρχίας με παράνομη ΝΟΤΑΜ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε το MEGA, έχει δεσμευτεί για αύριο, Πέμπτη περιοχή δυτικά της Λέσβου για αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας.

Την Τρίτη είχε εκδοθεί NOTAM για άλλη άσκηση στο κέντρο του Αιγαίου.

Επίσης σύμφωνα με το MEGA, υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες στην Ευρώπη για αποσταθεροποίηση της Τουρκίας μετά τους σεισμούς και γι’ αυτό τον λόγο οι Γάλλοι στέλνουν το «Σαρλ Ντε Γκωλ» στη Μεσόγειο και έχουν δεσμεύσει τέσσερις περιοχές.

Αυτή η κίνηση μπορεί να ερμηνευθεί και ως ένα μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις επόμενες κινήσεις του.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024