Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Η εκτίμηση του Χρήστου Ροζάκη για το πώς θα εξελιχθούν μετά τον σεισμό

Ελληνοτουρκικά: Η εκτίμηση του Χρήστου Ροζάκη για το πώς θα εξελιχθούν μετά τον σεισμό

«Η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει κάτι που έγινε αρεστό στους Τούρκους».

Στην πορεία που θα έχουν τα ελληνοτουρκικά και σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα ο πανεπιστημιακός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Ροζάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά την αλληλεγγύη που έδειξε η χώρα μας με την αποστολή τόσο διασωστών της ΕΜΑΚ όσο και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία σημειώνοντας πως δεν θα φθάσουμε στη διπλωματία των σεισμών του ‘99 ωστόσο υπάρξει βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε μία προσπάθεια επανακατάστασης των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία.

«Η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει κάτι που έγινε αρεστό στους Τούρκους, πιστεύω ότι υπάρχει κάποια βελτίωση και δεν θα υπάρχει η ακρότητα των τελευταίων μηνών του κ. Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Ακόμα ο κ. Ροζάκης εκτίμησε «ότι δεν θα σταματήσουν οι εναέριες παρενοχλήσεις ή ότι θα απομακρυνθούν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας αυτομάτως, αλλά θα υπάρχει μία μεγαλύτερη ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει την ανάγκη της Ελλάδας γιατί θέλει μία σύμμαχο και μία γέφυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε και υπογράμμισε πως «η ελληνική διπλωματία πρέπει να δώσει βαρύτητα σε μία τέτοια προσπάθεια».

«Δύσκολο να ληφθούν δραστικά μέτρα»

Τέλος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να ληφθούν δραστικά μέτρα καθώς και οι δύο χώρες είναι σε προεκλογική περίοδο, «αλλά δεν αποκλείεται φυσικά να βρούμε κάποια δίοδο έστω περιορισμένη, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

«Οι διαφορές που μας χωρίζουν είναι τεράστιες, με την έννοια δηλαδή ότι είναι διαμετρικά αντίθετες οι θέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας στα θέματα αυτά. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η μόνη λύση είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το ζήτημα είναι να πειστούν και οι δύο πλευρές ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι για τη διαπραγμάτευση καθεαυτή, αλλά για την εύρεση μιας κοινής συμφωνίας συνυποσχετικού», είπε ακόμα ο κ. Ροζάκης και εκτίμησε πως άμεσα δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο ίσως μετά τις εκλογές.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024