Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο νταής Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση - Η απόφαση που δείχνει «περίσσευμα βαρβαρότητας»

Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο νταής Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση – Η απόφαση που δείχνει «περίσσευμα βαρβαρότητας»

Πώς απαντά η Αθήνα στις νέες προκλήσεις του Ερντογάν και τούρκων αξιωματούχων

Κλιμακώνει την ένταση και τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, ο Ερντογάν, βαδίζοντας προς τις εκλογές της 14ης Μαΐου, με την Αθήνα να απαντά με ψυχραιμία,  μένοντας σταθερή στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει και διεθνοποιώντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Λίγες ώρες αφότου είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο από το πρόσφατο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι ανάμεσα σε τουρκική ακταιωρό και το ελληνικό λιμενικό, ο Τούρκος πρόεδρος σε μεγάλη διακαναλική συνέντευξη στο κρατικό TRT, το βράδυ της Τετάρτης, κατέφυγε σε νέες απειλές κατά της χώρας μας, διαστρέφοντας παράλληλα την πραγματικότητα και κάνοντας λόγο για ελληνικές παρενοχλήσεις των τουρκικών αεροσκαφών και των ψαράδων της γείτονος.

Νέες απειλές Ερντογάν

«Η Ελλάδα συνεχίζει την εχθρική προπαγάνδα, αυξάνει την ένταση με παραβιάσεις και στρατιωτικοποίηση των νησιών, οπότε εμείς τι περιμένετε να κάνουμε; Οι πύραυλοί μας μπορούν να φτάσουν τα 500 χιλιόμετρα. Αν συνεχίσουν τις παραβιάσεις θα απαντήσουμε και σε νομικό επίπεδο και στο πεδίο»,  είπε ο σουλτάνος, επαναφέροντας την απειλή του πυραύλου Typhoon, και υποστηρίζοντας πως οι Έλληνες «πανικοβάλλονται όταν μιλάμε για τον Typhoon».

«Δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια απέναντι σε ενέργειες που στοχεύουν στην ασφάλεια της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να τους απαντάμε και οι ένοπλες δυνάμεις μας θα γίνουν πολύ ισχυρές», είπε Ερντογάν.

«Δεν είναι δυνατόν να εξηγήσουμε, ούτε να αποδεχθούμε τη στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας κατά την πρόσφατη περίοδο. Η στάση αυτή είναι αντίθετη τόσο με τις σχέσεις γειτονίας όσο και με τις συμμαχίες, συνέχισε, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «η κύρια δυσφορία της Ελλάδας είναι η αυξανόμενη προβολή της Τουρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Και επειδή είναι «απελπισμένη», όπως είπε, «μπροστά στις αντιδράσεις μας στις παράνομες κινήσεις της, η ελληνική πλευρά καταφεύγει σε ανορθολογικές μεθόδους».

Η απόφαση που «δείχνει περίσσευμα βαρβαρότητας»

Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, την Δευτέρα, τις πρώτες ώρες μετά την πτώση του Φάντομ στην Ανδραβίδα, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους δύο πιλότους μας, «η Τουρκία έκανε 30 παραβιάσεις με 28 αεροσκάφη με σκληρές αερομαχίες».

Οπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ο  αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γιάννης Μπαλτζώης, αυτή η προκλητική ενέργεια δείχνει «έλλειψη σεβασμού, έλλειψη πολιτισμού και περίσσευμα βαρβαρότητας.

Δεν έχει συμβεί ποτέ σε κανένα αυτό. Εμείς, όταν πέφτει Τούρκος πιλότος, τρέχουμε και τον βρίσκουμε. Μου κάνει εντύπωση και είμαι σίγουρος ότι δεν είναι απόφαση των αεροπόρων της Τουρκίας.

Και ο Τσαβούσογλου

Επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε, χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επαναφέροντας την αξίωση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης και άλλες συμφωνίες στρατιωτικοποιώντας τα νησιά. Παράλληλα υποστήριξε πως ότι λόγω των προβλημάτων με την Ελλάδα η Τουρκία κατηγορείται για αναθεωρητισμό και νέο-οθωμανισμό, αλλά «πρόκειται για προκαταλήψεις που δεν ισχύουν».

Επιπλέον, υπεραμύνθηκε του τουρκικού επεκτατισμού και της πολιτικής αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας πως η Άγκυρα θέλει να προασπίσει «τα δικαιώματά» της.

Η αυστηρή απάντηση της Αθήνας

Τις νέες, προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για τη χώρα μας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασαν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν. Υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες», σημείωσαν διπλωματικές πηγές.

Και προσέθεσαν ότι «στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα».

Η Αθήνα, τονίζει ότι «η Άγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το ‘ανερχόμενο προφίλ’ της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχει θετικό πρόσημο.

»Είναι το ‘ανερχόμενο προφίλ’ μιας χώρας, που ακολουθεί και εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο, αμφισβητεί κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα σε συμμαχίες που ανήκει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη.

»Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα, όπως το έχουμε κάνει και μέσω των επιστολών μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024