Μότσαρτ: Ο σπεκουλαδόρος δούκας, η απλήρωτη αμοιβή και το χειρόγραφο που βρέθηκε 248 χρόνια αργότερα
Ένας αρχειονόμος βρήκε το 248 ετών σημειωματάριο του Μότσαρτ και τα χαμένα αριστουργήματα που κρύβονται μέσα του αφηγούνται μια τρελή ιστορία
Η ιστορία της μουσικής είναι γεμάτη από αριστουργήματα που γεννήθηκαν χάρη στην υποστήριξη πλούσιων ευγενών. Στην περίπτωση όμως του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, μία από τις γνωστότερες συνθέσεις του συνδέεται με μια οικονομική αδικία που χρειάστηκε σχεδόν δυόμισι αιώνες για να αποκτήσει μια ιδιότυπη ιστορική δικαίωση.
Το 1778 ο νεαρός συνθέτης έφθασε στο Παρίσι αναζητώντας εργασία και οικονομική ασφάλεια. Αντί όμως να βρει έναν γενναιόδωρο προστάτη, συνεργάστηκε με τον δούκα Αντριέν-Λουί ντε Μπονιέρ, δούκα ντε Γκιν, έναν αριστοκράτη που είχε ήδη βαρύ ιστορικό. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε εμπλακεί σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της εποχής, καθώς κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε εμπιστευτικές διπλωματικές πληροφορίες για την κρίση των Νήσων Φόκλαντ, πραγματοποιώντας κερδοσκοπικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και διαδίδοντας ψευδείς φήμες που επηρέαζαν τις τιμές των μετοχών. Αν και τελικά αθωώθηκε, πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι η πολιτική του επιρροή τον έσωσε από την καταδίκη.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Μότσαρτ όχι μόνο εργάστηκε επί μήνες για τον δούκα και την κόρη του, αλλά στο τέλος δεν πληρώθηκε ποτέ το συμφωνημένο ποσό. Το χειρόγραφο των μαθημάτων που παρέδωσε θεωρήθηκε χαμένο, μέχρι που ανακαλύφθηκε το 2026 στη Γαλλική Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση σχετικά με την ανακάλυψη, προσφέροντας μια νέα εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε ένα από τα πιο γνωστά έργα του.
Η δύσκολη παραμονή στο Παρίσι
Τον Μάρτιο του 1778, ο 22χρονος Μότσαρτ έφτασε στο Παρίσι μαζί με τη μητέρα του, ελπίζοντας να οικοδομήσει μια επιτυχημένη καριέρα. Ωστόσο, η πόλη όπου είχε γνωρίσει τη δόξα ως παιδί-θαύμα δεν τον υποδέχθηκε με τον ίδιο ενθουσιασμό. Οι αριστοκρατικοί κύκλοι αναζητούσαν νέα πρόσωπα και οι παραγγελίες ήταν περιορισμένες.
Για να εξασφαλίσει εισόδημα, στράφηκε στη διδασκαλία μουσικής στα παιδιά εύπορων οικογενειών, όπως έκαναν πολλοί επαγγελματίες συνθέτες της εποχής, αναφέρει ο ιστότοπος biography.com.

Η συνεργασία με τον δούκα ντε Γκιν
Ανάμεσα στους μαθητές του βρέθηκε η Μαρί-Λουίζ-Φιλιπίν, κόρη του δούκα ντε Γκιν. Ο πατέρας της έπαιζε φλάουτο, ενώ εκείνη ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχα στην άρπα. Ο δούκας ανέθεσε στον Μότσαρτ να της διδάξει σύνθεση και, παράλληλα, να γράψει μουσική που θα μπορούσαν να εκτελούν μαζί.
Παρότι ο Μότσαρτ δεν έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση για τον συνδυασμό φλάουτου και άρπας, αφιέρωσε πολλές εβδομάδες στη διδασκαλία, πραγματοποιώντας συνολικά 24 δίωρα μαθήματα σύνθεσης. Καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν το περίφημο Κοντσέρτο για Φλάουτο και Άρπα (K.299), έργο που σήμερα θεωρείται ένα από τα κομψότερα της παρισινής περιόδου του.
Η ανακάλυψη που άλλαξε την ιστορία
Για περισσότερα από 240 χρόνια οι μουσικολόγοι πίστευαν ότι το κοντσέρτο είχε γραφτεί σχετικά γρήγορα, ως αποτέλεσμα της έμπνευσης του νεαρού συνθέτη.
Η εικόνα αυτή ανατράπηκε το 2026, όταν ο αρχειονόμος Φρανσουά-Πιερ Γκουά εντόπισε στη Βιβλιοθήκη της Γαλλίας ένα τετράδιο 44 σελίδων με ασκήσεις σύνθεσης και μουσικά αποσπάσματα. Μαζί με τη συνάδελφό του, Λοράνς Ντεκομπέρ, αναγνώρισαν αμέσως τον χαρακτηριστικό γραφικό χαρακτήρα του Μότσαρτ.
Η αυθεντικότητα επιβεβαιώθηκε από ειδικούς της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας και του Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ. Το τετράδιο περιείχε τα μαθήματα που παρέδωσε ο συνθέτης στη νεαρή μαθήτριά του, αλλά και έξι άγνωστες μέχρι σήμερα μικρές συνθέσεις για φλάουτο και άρπα, οι οποίες παρουσιάστηκαν δημόσια για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2026.
Η ανακάλυψη απέδειξε ότι το διάσημο κοντσέρτο δεν ήταν προϊόν μιας στιγμιαίας έμπνευσης, αλλά αποτέλεσμα συστηματικής εργασίας και παιδαγωγικής προετοιμασίας.

O Δούκας ντε Γκιν
Ο πελάτης που δεν πλήρωσε ποτέ
Η συνεργασία, ωστόσο, είχε άδοξο τέλος. Τον Ιούλιο του 1778 ο Μότσαρτ επισκέφθηκε την παρισινή κατοικία του δούκα για να εισπράξει την αμοιβή του. Ο δούκας αρνήθηκε να τον συναντήσει και έστειλε έναν υπηρέτη με μόλις τα μισά από τα συμφωνημένα χρήματα.
Ο Μότσαρτ θεώρησε την κίνηση αυτή προσβλητική και αρνήθηκε να δεχθεί το ποσό. Σε επιστολή προς τον πατέρα του έγραψε ότι ο δούκας τον αντιμετώπισε σαν έναν «ανόητο Γερμανό», εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την περιφρόνηση που υπέστη.
Η ειρωνεία της Ιστορίας
Λίγα χρόνια αργότερα, η Γαλλική Επανάσταση άλλαξε τα πάντα. Μετά την Άλωση της Βαστίλης το 1789, η περιουσία πολλών αριστοκρατών δημεύτηκε από το νέο καθεστώς. Ο δούκας ντε Γκιν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γαλλία το 1793, ενώ τα υπάρχοντά του πέρασαν στην κυριότητα του κράτους.
Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονταν και τα τετράδια με τα μαθήματα του Μότσαρτ. Ό,τι ο δούκας είχε κρατήσει ως ιδιωτική περιουσία μετατράπηκε άθελά του σε δημόσιο αρχειακό υλικό, διασώζοντας ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της μουσικής.
Ο Μότσαρτ δεν έλαβε ποτέ την αμοιβή που δικαιούνταν. Ωστόσο, η εργασία του επιβίωσε τόσο του ίδιου του δούκα όσο και του κοινωνικού συστήματος που επέτρεψε αυτή την αδικία.
Πηγή ΟΤ
- Ryanair: «Ήταν σχεδόν ολόκληρος έξω από το παράθυρο» – Τι λέει η γυναίκα που έσωσε τον 61χρονο Σέρβο
- Παράπονα του προπονητή της Ναϊμέγκεν από τη διοίκηση για τον μεταγραφικό σχεδιαμό
- Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα Χανιά – Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν δύο άτομα
- Καινούργια αγάπη μου κλείνει το μάτι – Ο νέος έρωτας της Κέιτι Χολμς και οι κοινές τους εμφανίσεις
- Η συγγνώμη του Τζέισον Αλεξάντερ στην Κόρτνεϊ Στόντεν άργησε 14 χρόνια
- Ραγδαία αύξηση των AI θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – Οι περισσότερες εκτός τεχνολογικού κλάδου
- Χανιά: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ το 2χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
- LIVE: Ο μεγάλος τελικός του World Cup πόλο Ελλάδα – Ουγγαρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)









![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442