Ταλιμπάν: Απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται ακόμη και στον ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «απαράδεκτη και αδιανόητη».
Συνεχίζονται να καταπατούνται τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν να δουλεύουν και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Ο ΟΗΕ είπε ότι οι Ταλιμπάν τους ενημέρωσαν προφορικά, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη γραπτή επικοινωνία για την κίνηση.

Αδιανόητη κίνηση
Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «απαράδεκτη και αδιανόητη».
«Αυτή είναι ακόμη μία πράξη που υπονομεύει την ικανότητα των οργανώσεων να βοηθήσουν αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει και να σώσει ζωές χωρίς τη συνδρομή του γυναικείου προσωπικού».
Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 23 εκατομμύρια ανθρώπους στο Αφγανιστάν, το οποίο μαστίζεται από μια σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, οι τοπικές αρχές των Ταλιμπάν εμπόδισαν την Τρίτη τις Αφγανές γυναίκες να εργαστούν στις εγκαταστάσεις του.
Ξέσπασμα Γκουτέρες
Σε απάντηση, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες έγραψε στο Twitter: «Καταδικάζω έντονα την απαγόρευση στις Αφγανές συναδέλφους μας να εργαστούν στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν. Εάν το μέτρο αυτό δεν ανατραπεί, θα υπονομεύσει αναπόφευκτα την ικανότητά μας να παρέχουμε σωτήρια βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη».
Αν η απαγόρευση συνεχιστεί, τότε αυτό θα σημαίνει πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα εξαιρούνται πλέον από την απαγόρευση των γυναικών να εργάζονται για όλες τις ΜΚΟ -εκτός από εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας- που εφαρμόστηκε τον Δεκέμβριο.
Από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, οι έφηβες και οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από τα σχολεία και τα κολέγια. Οι γυναίκες υποχρεούνται να είναι ντυμένες με τρόπο που να φαίνονται μόνο τα μάτια τους και πρέπει να συνοδεύονται από έναν άνδρα ή συγγενή αν ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 72 χιλιομέτρων. Τέλος τον περασμένο Νοέμβριο, οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τα πάρκα, τα γυμναστήρια και τις πισίνες.
- Μεξικό: Ο ρόλος των ΗΠΑ στην επιχείρηση εξόντωσης του βαρόνου ναρκωτικών Ελ Μέντσο
- Ρωσία: Ο Πούτιν θεωρεί «ύψιστη προτεραιότητα» την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας
- Βενεζουέλα: Αποφυλακίστηκαν άλλοι 23 πολιτικοί κρατούμενοι βάσει του νόμου περί αμνηστίας
- Μεξικό: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους Αμερικανούς «να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια»
- Βενεζουέλα: Απεργία πείνας ξεκίνησαν πάνω από 200 κρατούμενοι που δεν καλύπτονται από την αμνηστία
- Μεξικό: Κύμα βίας πυροδοτεί ο θάνατος του Ελ Μέντσο – Εκκληση για ψυχραιμία από τη Σέινμπαουμ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος
- WhatsApp: Ανακοίνωσε πρόσβαση στο ιστορικό ομαδικών μηνυμάτων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)













































![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442