Περισσότεροι από 90 πρώην εργαζόμενοι της ρωσικής εταιρείας NTC Vulkan, η οποία φέρεται να αναπτύσσει εργαλεία κυβερνοπολέμου για λογαριασμό του Κρεμλίνου, εργάζονται σήμερα σε ευρωπαϊκές εταιρείες, αποκαλύπτει το Der Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό είναι ένα από τα έντυπα που εξέτασαν τα «Vulcan Files», χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα της NTC Vulkan που παραδόθηκαν από ανώνυμο πληροφοριοδότη λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η NTC Vulkan είναι στην πραγματικότητα «βιτρίνα» της ρωσικής υπηρεσίας ασφάλειας FSV, της υπηρεσίας πληροφοριών RSV και της υπηρεσίας ηλεκτρονικού πολέμου GRU, υποστήριξε ο πληροφοριοδότης.

Τα εσωτερικά έγγραφα της NTC Vulkan παραδόθηκαν αρχικά στη γερμανική Süddeutsche Zeitung και στη συνέχεια διαβιβάστηκαν σε 10 άλλα μέσα, ανάμεσά τους το Der Spiegel, το ZDF, ο Guardian, η Le Monde και η Washington Post.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, πρώην προγραμματιστής της ρωσικής εταιρείας έχει εργαστεί για τη Siemens, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ερευνά την καταγγελία αλλά δεν μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα του εν λόγω προγραμματιστή λόγω της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

Ένας άλλος πρώην εργαζόμενος της NTC Vulkan εργάζεται σήμερα ως «ανώτατος μηχανισμός ανάπτυξης λογισμικού» στην Amazon Web Services στο Δουβλίνο, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν οι δεκάδες πρώην εργαζόμενοι της NTC Vulkan εργάζονται προς όφελος της Ρωσίας από τις σημερινές τους θέσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Εργαλεία κυβερνοπολέμου

Ένα από τα έγγραφα των Vulkan Files συνδέει που ανέπτυξε η ρωσική εταιρεία για κυβερνοεπιθέσεις με τη διαβόητη ομάδα χάκερ Sandworm, η οποία σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές προκάλεσε δύο φορές μπλακάουτ στην Ουκρανία, επιτέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας και εξαπέλυσε τον ιό NotPetya, ο οποίος προκάλεσε πρωτοφανή οικονομική ζγμιά.

Ένα άλλο σύστημα, γνωστό ως Amezit, χρησιμοποιείται για κατασκοπεία και για έλεγχο του Διαδικτύου σε περιοχές που ελέγχονται από την Ρωσία. Επιτρέπει επίσης τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω πλαστών λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα.

Ένα τρίτο σύστημα της NTV Vulkan χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση χάκερ για επιθέσεις σε σιδηροδρομικές, αεροπορικές και λιμενικές υποδομές.

Σύμφωνα με τον Guardian, πέντε Δυτικές εταιρείες κυβερνοασφάλειας εκτίμησαν ότι τα εσωτερικά έγγραφα της NTC Vulkan είναι αυθεντικά. Η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η Vulkan, η οποία συμμετέχει σε απόρρητα στρατιωτικά προγράμματα από το 2011, απασχολεί πάνω από 120 εργαζομένους, από τους οποίους οι 60 είναι προγραμματιστές.

Η εταιρεία, της οποίας η εργασιακή κουλτούρα παραπέμπει στη Σίλικον Βάλεϊ, φέρεται να διαφημίζει σε βίντεο το σλόγκαν της «Κάντε τον κόσμο καλύτερο».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr