Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός: Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία - Ισοπεδώθηκαν κτίρια

Σεισμός: Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία – Ισοπεδώθηκαν κτίρια

Πολύ ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 03:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Τουρκία.

Σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στην νοτιονατολική Τουρκία (04:17 τοπική ώρα). Έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters.

Ο σεισμός, που χαρακτηρίζεται καταστροφικός, προκάλεσε όπως φαίνεται σε βίντεο και εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο τεράστιες υλικές ζημιές.

Για αρκετή ώρα δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν θύματα, ωστόσο οι ελπίδες να μην θρηνήσουμε ανθρώπους ήταν λίγες δεδομένου του μεγέθους, της ώρας που συνέβη και των ισοπεδωμένων κτιρίων. Ήδη δύο ώρες μετά το σεισμό το Reuters μιλά για τουλάχιστον 10 νεκρούς και δεκάδες παγιδευμένους στα συντρίμμια κτιρίων επικαλούμενο δύο τοπικούς αξιωματούχους.

Οι σειρήνες των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής και οι φωνές ανθρώπων στα βίντεο είναι ενδεικτικά του χάους που επικρατεί μετά το σεισμό. Διεθνή και τοπικά ΜΜΕ μιλούν για επταώροφα κτίρια που κατέρρευσαν και εγκλωβισμένους ανθρώπους στα ερείπια που περιμένουν βοήθεια. Πλάνα που μεταδόθηκαν από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT εικονίζουν κατοίκους που βγήκαν ανάστατοι έξω, στους χιονισμένους δρόμους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στη Σανλιούρφα, στη δική του πόλη κατέρρευσαν 16 κτίρια. Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας μίλησε για 17 κτίρια που κατέρρευσαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, προσθέτοντας πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε έκανε λόγο για 34 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Μικρό εστιακό βάθος

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών.

Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Σύμφωνα επίσης με GFZ, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν συγκριτικά μικρό, μόλις δέκα χιλιόμετρα.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικής έρευνας (USGS) υπολόγισε από την δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν ακόμη ισχυρότερος, μεγέθους 7,8 βαθμών, είχε επίκεντρο περιοχή 26 χιλιόμετρα ανατολικά της Νουρντάι, κοντά στην Γκαζιάντεπ, κι είχε εστιακό βάθος σχεδόν 18 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 26 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Γκαζιαντέπ και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ.

Στιγμές τρόμου – Τεράστιες καταστροφές

Για απόλυτη καταστροφή στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ. Υπάρχουν αναφορές ότι επταώροφα κτίρια κατέρρευσαν.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024