Αφγανιστάν: Πέθανε ένας πρώην Σοβιετικός στρατιώτης που παρέμεινε στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του Κόκκινου Στρατού
«Ήρθε στο Αφγανιστάν με τα σοβιετικά στρατεύματα και πιάστηκε αιχμάλωτος»
Πέθανε ένας πρώην Σοβιετικός στρατιώτης, ο οποίος παρέμεινε στο Αφγανιστάν μετά την υποχώρηση του Κόκκινου Στρατού το 1989, ανακοίνωσαν σήμερα οι αφγανικές αρχές.
Ασπάστηκε το Ισλάμ
Ο Μπαχρεντίν Χακίμοφ, ηλικίας περίπου 60 ετών, γνωστός ως σεΐχης Αμπντουλάχ, αφού ασπάστηκε το Ισλάμ, πέθανε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα από θερμαντικό σώμα στην πόλη Χεράτ, σύμφωνα με τις αρχές.
«Πέθανε αφού εισέπνευσε αέριο που διέρρευσε από θερμαντικό σώμα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμάντ Σαχ Μουσφίκ, ιατροδικαστής στο Χεράτ, σημειώνοντας ότι ο θάνατος του δεν είχε ύποπτες συνθήκες.
Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.
«Ήρθε στο Αφγανιστάν με τα σοβιετικά στρατεύματα και πιάστηκε αιχμάλωτος», είπε ο Μουτζαχίντ σε ένα tweet. «Μετά έγινε μουσουλμάνος, παντρεύτηκε εδώ και έζησε στο Χεράτ».
Αξιωματικός του σοβιετικού στρατού
Ο σεΐχης Αμπντουλάχ ήταν αξιωματικός των στρατιωτικών πληροφοριών στον σοβιετικό στρατό που θα καταλάμβανε τη χώρα για δέκα χρόνια μετά την εισβολή του την παραμονή των Χριστουγέννων του 1979.
Γύρω στο 1985, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι στη μάχη και σώθηκε χάρη σε Αφγανούς που τον παρέλαβαν και τον φρόντισαν, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2015.
Να με θάψουν στο μουσείο Μουτζαχεντίν
«Μένω εδώ και υπηρετώ τους μουτζαχεντίν για να αποζημιώσω τις ζημιές και τις φρικαλεότητες που έχω διαπράξει», είχε πει, ντυμένος με παραδοσιακά αφγανικά ρούχα.
Ο Αμπντουλάχ εργαζόταν από το 2013 στο Μουσείο Μουτζαχεντίν στο Χεράτ, το οποίο εξυμνεί τη νίκη τους επί του Κόκκινου Στρατού. Ήταν προηγουμένως θεραπευτής, συνταγογραφώντας φαρμακευτικά βότανα σε Αφγανούς στα δυτικά της χώρας.
«Είμαι Αφγανός τώρα. Όταν πεθάνω, θέλω να με θάψουν σε αυτό το Μουσείο», είπε.
Καλός μουσουλμάνος
«Ήταν ένας καλός άνθρωπος, ένας καλός μουσουλμάνος», είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους φίλους του, ο Σαϊντ Γκουλάμ.
Το 1989, ο Κόκκινος Στρατός απέσυρε τα στρατεύματά του από το Αφγανιστάν μετά από μια δεκαετία πολέμου ενάντια στους υποστηριζόμενους από τη Δύση μουτζαχεντίν και την απώλεια 15.000 σοβιετικών στρατιωτών.
Αυτός ο πόλεμος οδήγησε το Αφγανιστάν σε εμφύλιο πόλεμο, συμβάλλοντας στην άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν μεταξύ 1996 και 2001.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)














![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442