Η μείωση του αριθμού των τραπεζικών υποκαταστημάτων περιόρισε τον αριθμό των διαθέσιμων θυρίδων.

Το κλείσιμο τραπεζικών ιδρυμάτων έχει περιορίσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα τραπεζικών θυρίδων στις γειτονιές και την περιφέρεια. Οι περισσότερες θυρίδες βρίσκονται σήμερα στα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών και κυρίως στην Αθήνα. Ενδεικτικά, από τα περίπου 700 σημεία (καταστήματα) όπου υπάρχουν σήμερα θυρίδες, τα μισά βρίσκονται στην Αθήνα.

Η μείωση των διαθέσιμων θυρίδων μπορεί να γίνει αντιληπτή αν αναφερθεί ότι το 2012 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 22 τραπεζικά ιδρύματα και 3.500 καταστήματα, ενώ σήμερα 11 ιδρύματα και 1.500 καταστήματα. Από τις 11 τράπεζες, τέσσερις είναι οι συστημικές που έχουν και τον μεγαλύτερο αριθμό θυρίδων, αλλά κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Διαβάστε επίσης: Μπήκαν, άνοιξαν πέντε θυρίδες και έφυγαν ανενόχλητοι

Η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των καταστημάτων περιόρισε την προσφορά διαθέσιμων θυρίδων, μολονότι αρκετές μεταφέρθηκαν από τα καταστήματα της γειτονιάς και της περιφέρειας στα κεντρικά κτίρια των τραπεζών και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό, όμως, προκάλεσε πρόβλημα στην προσβασιμότητα (π.χ. μεταφορά χρημάτων και τιμαλφών από τη μία περιοχή στην άλλη). Επίσης, υπάρχουν πελάτες που ντύνονται ακριβά και χρησιμοποιούν τα τιμαλφή των θυρίδων μόνο για μερικές ώρες ή ημέρες.

Yψηλό το κόστος

Οι τράπεζες αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος που συνδέεται με τη συντήρηση, διάθεση και αύξηση των θυρίδων. Απαιτούνται χώροι (καταστήματα) με ειδικές προδιαγραφές, μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό και ασφάλεια, κόστη φύλαξης και λειτουργία – διαθεσιμότητα τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει στην παρούσα φάση τη συγκέντρωση των θυρίδων στα κεντρικά τους καταστήματα και στη δημιουργία μεγάλων ζωνών, όπως ανατολικού, δυτικού, βόρειου και νότιου τομέα, με στόχο να εξυπηρετούνται οι κοντινές περιοχές. Θεωρείται ασύμφορη η ευρεία διασπορά θυρίδων, όπως εκείνη των καταστημάτων που λειτουργούσαν στο δίκτυό τους, π.χ. 10 χρόνια πριν.

Ο κύριος όγκος αυτών που έχουν θυρίδες είναι επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, όπου φυλάττουν κυρίως επιταγές και άλλα αξιόγραφα, έγγραφα και χρήματα. Στους ιδιώτες και σε ηλικίες άνω των 65 ετών, οι θυρίδες χρησιμοποιούνται για φύλαξη χρημάτων και τιμαλφών. Σε μικρότερες ηλικίες, η χρήση περιορίζεται κυρίως για τη φυλακή συμβολαίων, εγγράφων και λιγότερο για χρήματα.

Ετήσιο ενοίκιο

Μεγάλη ζήτηση έχουν οι μικρές θυρίδες που έχουν μήκος στην όψη τους περίπου 50 εκατοστά και βάθος 15 εκατοστά, με το ετήσιο κόστος να κυμαίνεται γύρω στα 100-140 ευρώ συν ΦΠΑ 24%. Υπάρχουν οι μεσαίου και οι μεγάλου μεγέθους (περίπου τριπλάσιες από τις μικρές) με το ετήσιο κόστος να φτάνει τα 1.000 ευρώ. Οι τράπεζες, στο κόστος αυτό ενσωματώνουν και ασφάλιση περιεχομένου αξίας έως 5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχει υποχρέωση να δηλώνεται το περιεχόμενο της θυρίδας (δυσκολία στην ασφάλιση) και κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, ούτε η ίδια η τράπεζα. Ο κάτοχος του περιεχομένου της θυρίδας την επισκέπτεται μόνος του. Οι θυρίδες και το περιεχόμενο κατάσχονται μόνο με δικαστική ή εισαγγελική εντολή.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr