Θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου θέτει ξανά ο τουρκικός τύπος. Η εφημερίδα Sozcu «θυμήθηκε» σε δημοσίευμά της παλιότερο σχέδιο για κατασκευή γέφυρας της Ελλάδας προκειμένου να συνδεθούν οδικώς τα νησιά Κάλυμνος και Λέρος τα οποία η τουρκική εφημερίδα τα χαρακτηρίζει «αμφισβητούμενα».
«Γέφυρα μεταξύ αμφισβητούμενων νησιών»
Με τίτλο «Η Ελλάδα θα κατασκευάσει γέφυρα μεταξύ αμφισβητούμενων νησιών στο Αιγαίο», η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται σε ένα έργο που δεν βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και από ότι φαίνεται έχει «ναυαγήσει» προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις στην κοινή γνώμη της Τουρκίας.
Το δημοσίευμα της Sozcu αναφέρει πως πρόκειται για την οδική σύνδεση της Καλύμνου με τη γειτονική Λέρο, μέσω νησίδων «που δεν θα έπρεπε να κατοικούνται σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης».
Δεν υπάρχει επίσημος σχεδιασμός
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εγχείρημα, αν και έχει πέσει στο «τραπέζι» εδώ και δεκαετίες στις τοπικές κοινωνίες των δύο νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου, εν τούτοις δεν υπάρχει επίσημος σχεδιασμός από την Πολιτεία.
Το φιλόδοξο project κάνει λόγο για την κατασκευή ενός συμπλέγματος γεφυρών που θα ενώσει τα δύο νησιά και θα τα καταστήσει ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς, με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη. Η απόσταση μεταξύ των ακτών της Λέρου και της Καλύμνου δεν είναι μεγαλύτερη των 2 χλμ.
Στο πλαίσιο αυτό είχε προταθεί η κατασκευή οδικού περάσματος μέσω συμπλέγματος γεφυρών που θα ενώνει τα δύο νησιά, διατρέχοντας παράλληλα, τις υπάρχουσες βραχονησίδες Μεγάλο Γλαρονήσι, Μικρό Γλαρονήσι και Βελόνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η μεγαλύτερη γέφυρα θα έχει μήκος 760 μέτρα, ενώ το μέγιστο βάθος της προτεινόμενης διαδρομής είναι 60 μέτρα.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας