Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Κοπεγχάγη, τα υπερυψωμένα παγκάκια και το καμπανάκι για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

H Κοπεγχάγη, τα υπερυψωμένα παγκάκια και το καμπανάκι για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Στόχος η αφύπνιση του κοινού για την κλιματική αλλαγή και την νέα πραγματικότητα που θα δημιουργήσει η άνοδος της στάθμης των θαλασσών έως ένα μέτρο

Περπατώντας στην Κοπεγχάγη -αλλά και σε κάποιες άλλες πόλεις της Δανίας- οι ξένοι ταξιδιώτες βλέπουν με έκπληξη κάποια υπερυψωμένα παγκάκια στην άκρη των δρόμων σε επιλεγμένα, δημοφιλή σημεία της πόλης.

Στην αρχή προκαλούν έκπληξη, κυρίως επειδή μοιάζουν άβολα και δύσκολο να καθίσει κανείς, όμως η ύπαρξη τους έχει μια ξεχωριστή σημασία: είναι τμήμα μιας πρωτοβουλίας για την αφύπνιση του κοινού για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Η πραγματικότητα στο τέλος του αιώνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών η στάθμη των θαλασσών αναμένεται να αυξηθεί κατά έως ένα μέτρο μέχρι τα τέλη του αιώνα, οπότε τα υπερυψωμένα παγκάκια της Κοπεγχάγης, που στέκονται 85 εκατοστά πάνω από το έδαφος, δίνουν στην ευκαιρία σε όποιον καθίσει σε αυτά να συνειδητοποιήσει πως θα είναι η πραγματικότητα γύρω του όταν το νερό της θάλασσας θα έχει φτάσει στο ύψος αυτό, αλλάζοντας όσα είναι γύρω μας και συνάμα τον τρόπο ζωής μας.

Τα παγκάκια αποτελούν τμήμα της καμπάνιας «Η Γη μας – η ευθύνη μας» και ήδη έχουν πετύχει μέρος του στόχου τους, καθώς έχουν γίνει θέμα συζήτησης, απασχολούν το εγχώριο κοινό, αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το μήνυμα

«Οι πλημμύρες θα γίνουν τμήμα της καθημερινής μας ζωής εκτός αν ξεκινήσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για το περιβάλλον μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το Κλίμα, η στάθμη των θαλασσών αναμένεται να αυξηθεί έως κατά ένα μέτρο μέχρι το 2100, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί». Το μήνυμα αυτό είναι αποτυπωμένο σε ειδική πλακέτα σε κάθε ένα από τα παγκάκια.

Η Δανία και κυρίως η ίδια η πρωτεύουσα της λόγω της κλίσης του εδάφους, αναμένεται να είναι από τις περιοχές που θα πληγούν σημαντικά από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Ολόκληρα τμήματα της πόλης αναμένεται να «πνιγούν» αλλάζοντας τη μορφή της Κοπεγχάγης και την ζωή των κατοίκων της.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024