Προσοχή! Αν σπάσετε αυγό και δείτε αυτό μέσα, πετάξτε το αμέσως
Μπορεί να σας προκαλέσει απειλητικά, για τη ζωή, προβλήματα υγείας
Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα. Το αυγό αποτελεί υπερτροφή, που μας κάνει καλό από τη βρεφική ηλικία και για όλη τη ζωή μας.
Από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής μας και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, το αυγό ως διατροφική επιλογή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο: πλούσιο σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και ενισχύει τη συγκέντρωση στο σχολείο, στη δουλειά και στο παιχνίδι!
Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως συμβάλλει κατά 11% στην αναγκαία ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών του ανθρώπου.
Τι πρέπει, όμως, να προσέχουμε όσον αφορά τα αυγά
Αν σπάσετε αυγά και δείτε να έχουν μια ροζ ή ιριδίζουσα απόχρωση πετάξτε τα άμεσα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), πρέπει να πετάξετε τα αυγά σας αμέσως εάν παρατηρήσετε ότι τα ασπράδια έχουν «ροζ ή ιριδίζουσα» απόχρωση. Η αλλαγή χρώματος ή ο ιριδισμός, όσο απαλός και αν είναι, μπορεί να υποδηλώνει αλλοίωση λόγω βακτηρίων ψευδομονάδας (Pseudomonas). Αυτός είναι ο πιο συχνός τύπος αλλοίωσης στα αυγά και η κατανάλωση αυγών μολυσμένων με τέτοια βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, λένε οι ειδικοί.
«Αυτό το βακτήριο παράγει μια πρασινωπή, φθορίζουσα, υδατοδιαλυτή χρωστική ουσία στο ασπράδι του αυγού. Αν συναντήσετε ένα αυγό με ένα ασπράδι αυγού εκτός κανονικού χρώματος, πετάξτε το», συνιστούν οι ειδικοί στο Κέντρο Ασφάλειας Αυγών.
Η αλλοίωση από ψευδομονάδες μπορεί να προκαλέσει και άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές στα αυγά
Εκτός από το να προσέχετε τον ροζ, ή ιριδίζοντα χρωματισμό, μια μελέτη λέει ότι υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι τα αυγά σας είναι μολυσμένα με βακτήρια Pseudomonas.
«Τα χαλασμένα αυγά εκπέμπουν διαφορετικές άσχημες μυρωδιές, όπως ξινή, μούχλα, ή φρουτώδη» προειδοποιεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Poultry Science.
Εκτός από τις αλλαγές στο χρώμα του ασπραδιού, το οποίο μπορεί επίσης μερικές φορές να φαίνεται πράσινο, το ασπράδι υγροποιείται, γίνεται ινώδες και σχηματίζεται μια υπόλευκη και αργότερα καφετί κρούστα στον κρόκο”, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
- Πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν εγκύους και βρέφη
- «Καθάρισαν» οι Σέλτικς στη Βοστόνη, εκτός έδρας νίκες για Μπουλς, Σπερς και Σίξερς – Τα αποτελέσματα του NBA
- Κρήτη: «Τον είδα, εκείνος τρόμαξε και έτρεξε στα χωράφια» – Μαρτυρία «κλειδί» για τον 33χρονο γιατρό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (20/12): Πού θα δείτε Ολυμπιακός – Κηφισιά και τα υπόλοιπα ματς σε Super League και GBL
- Κολωνάκι: Η ώρα της αλήθειας για τη δολοφονία της Ελένης Παπαδοπούλου – Τα επιστημονικά ντοκουμέντα που «καίνε»
- IRIS: Διπλασιάζεται το όριο μεταφοράς χρημάτων μεταξύ ιδιωτών
- Η διαρκής κυβερνητική ομερτά για τις υποκλοπές
- Επίθεση στο Μποντάι: Η εβραϊκή κοινότητα της Αυστραλίας είναι «απόλυτα αδιάσπαστη», δηλώνει ο Αλμπανέζε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 20.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/samuel-quek-cD4pt47I4JY-unsplash-1-315x220.jpg)











































![Airbnb: Πάνω από 90% οι πληρότητες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/shutterstock_2395408901-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442