Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία: Συνεργασία με Σαουδική Αραβία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της ασφάλειας

Βουλγαρία: Συνεργασία με Σαουδική Αραβία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της ασφάλειας

Τι συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Βουλγαρίας και Σαουδικής Αραβίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της ασφάλειας, καθώς και τις δυνατότητες ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τεοντόρα Γκέντσοφσκα και ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φάρχαν αλ-Σαούντ είχαν κατ’ ιδίαν συζήτηση σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την οποία παρουσίασαν τα σημαντικότερα σημεία της στους δημοσιογράφους.

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Βουλγαρίας στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε η υπουργός Γκέντσοφσκα.

«Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να διευρύνουμε τους τομείς της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, όπου υπάρχει ένα αναξιοποίητο δυναμικό, όπως και να αυξήσουμε το εμπόριο. Θα θέλαμε να εμβαθύνουμε τις επαφές μας στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης  της πυρηνικής. Η Βουλγαρία έχει την ικανότητα να παρέχει υπηρεσίες και ειδικούς στον τομέα του παροπλισμού και της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων. Η χώρα μας έχει μακρά παράδοση και προγράμματα κατάρτισης για ειδικούς στην ενέργεια», δήλωσε.

Για την αμυντική συνεργασία

Η υπουργός επισήμανε την άμυνα ως ένα άλλο εν δυνάμει πεδίο συνεργασίας και εξήγησε ότι η Σαουδική Αραβία έχει ήδη προσκληθεί να συμμετάσχει στη στρατιωτική έκθεση Hemus 2022, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, συζητήθηκε το θέμα του τουρισμού, πρόσθεσε η επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας.

«Εξετάσαμε τη δυνατότητα συνεργασίας για να ξεπεραστούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, σχετικά με τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να επιτύχει τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου», δήλωσε η Γκέντσοφσκα.

Ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φάρχαν αλ-Σαούντ σημείωσε ότι η Βουλγαρία έχει πολλές ευκαιρίες στον στρατιωτικό τομέα και ότι οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν για να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον τομέα αυτό. Δήλωσε επίσης ότι ενημέρωσε την Γκέντσοφσκα για το επίπεδο ασφαλείας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Εργαζόμαστε για μια εκεχειρία στην Υεμένη», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, οι δύο χώρες μπορούν επίσης να συνεργαστούν καλά στον ιδιωτικό τομέα. Μετά τη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024