Γρίπη των πτηνών: Κατακραυγή στη Γαλλία για τη μαζική θανάτωση κοτόπουλων με ασφυξία
«Ύστατο μέτρο» η πρακτική εν μέσω επιδημίας στα πτηνοτροφεία, λέει η κυβέρνηση
Ενώσεις αγροτών και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων επικρίνουν την απόφαση της Γαλλίας να επιτρέψει σε ορισμένα πτηνοτροφεία να θανατώσουν με ασφυξία τα κοτόπουλά τους λόγω επιδημίας γρίπης των πτηνών.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των πτηνών, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες αδυνατούν να εφαρμόσουν ευθανασία σε τόσο μαζική κλίμακα και η ασφυξία επιτρέπεται ως η ύστατη λύση, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Γεωργίας Ζιλιέν Ντενορμαντί.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πτηνοτρόφοι μπορούν να σταματήσουν τον εξαερισμό των μονάδων τους μέχρι να πεθάνουν τα πτηνά από έλλειψη οξυγόνου.
Στη Γαλλία, η έκτακτη θανάτωση πουλερικών γίνεται συνήθως σε ειδικούς θαλάμους αερίων όπου τα πτηνά υποφέρουν λιγότερο.
Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών και πώς εφαρμόζονται
Η θανάτωση περίπου 4 εκατομμυρίων πτηνών στο προηγούμενο κύμα γρίπης των πτηνών στη νοτιοδυτική Γαλλία δεν απέτρεψε νέα κρούσματα που επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές.
Τις τελευταίες εβδομάδες θανατώθηκαν λόγω της γρίπης ακόμα 5 εκατομμύρια πουλερικά στο Βαντί και τις γειτονικές επαρχίες, ανέφερε ο Ντενορμαντί.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το πρώτο κρούσμα γρίπης Η5Ν1 σε πτηνοτροφείο καταγράφηκε στις 26 Νοεμβρίου. Έκτοτε έχουν αναφερθεί επιδημίες σε ακόμα 975 μονάδες.
Η άκρως μεταδοτική και θανατηφόρα για τα πτηνά γρίπης εξαπλώνεται ραγδαία τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη και έχει οδηγήσει στη μαζική θανάτωση πτηνών και στην Ιταλία και άλλες χώρες.
Ο ιός μεταδίδεται συνήθως από άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Στην Ελλάδα έχει ανιχνευθεί σε νεκρούς αργυροπελεκάνους σε Φλώρινα, Ιωάννινα, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Σέρρες καθώς και σε κύκνους στην Καστοριά.
Ο υπότυπος Η5Ν1 δεν θεωρείται επικίνδυνος με ανθρώπους, όμως η επαφή με μολυσμένα πτηνά πρέπει να αποφεύγεται.
Λόγω της υποχρεωτικής μεταφοράς των κοτόπουλων σε κλειστούς χώρους, τα αβγά ελευθέρας βοσκής εξαφανίστηκαν από τα βρετανικά καταστήματα.
- Χρυσή Αυγή: «Μία ιστορική μέρα, μία μεγάλη νίκη για την κοινωνία μας» – Μάγδα Φύσσα για την απόφαση του Εφετείου
- Ένας στους πέντε Ευρωπαίους θεωρεί τις ΗΠΑ «απειλή»: Μήπως ο Τραμπ σπρώχνει την ΕΕ στην αγκαλιά της Κίνας;
- Ιωάννινα: Τρύπα σε δρόμο «κατάπιε» όχημα καθαριότητας
- Ντουμπάι: «Μόλις επιτραπεί θα επαναπατριστούν όλοι οι Έλληνες» – Ο Γιάννης Λοβέρδος για τους εγκλωβισμένους
- Το «τρομακτικό» πρόγραμμα της Νιούκαστλ: Δίνει 6 σπουδαία ματς σε 19 μέρες (pic)
- Ο χειμώνας επιστρέφει: Η κινηματογραφική μεταφορά του Game of Thrones βρίσκεται στα σκαριά
- Live: Σε εξέλιξη συνεδρίαση στη Βουλή – Τοποθέτηση Μητσοτάκη για Μέση Ανατολή και παρεμβάσεις πολιτικών αρχηγών
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Μαρτίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 04.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/elen-laureano-aG4jfiaRm7E-unsplash-1-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442