Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδράσεις για το κάψιμο των βιβλίων από εκδοτικά σωματεία - «Προξενεί οργή, προβληματισμό και θλίψη»

Αντιδράσεις για το κάψιμο των βιβλίων από εκδοτικά σωματεία – «Προξενεί οργή, προβληματισμό και θλίψη»

Κοινή ανακοίνωση των σωματείων και της Ένωσης Συγγραφέων

Τις αντιδράσεις της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΚΒΑ) και του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), όπως και της Εταιρείας Συγγραφέων, προκάλεσε η κίνηση ομάδας γονέων από τη Χαλκίδα να κάψουν το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά το οποίο μιλάει για τον κοροναϊό.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα τρία εκδοτικά σωματεία αναφέρουν:

«Ήταν βέβαιο ότι η μισαλλοδοξία, η διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας και ο φανατισμός κάποιων συμπολιτών μας θα κατέληγε στην απόλυτη φρίκη: το κάψιμο βιβλίων. Το σκοταδιστικό περιστατικό που διαδραματίστηκε στη Χαλκίδα από γονείς αρνητές του κοροναϊού και του εμβολιασμού παραπέμπει σε άλλες εποχές και προξενεί οργή, προβληματισμό και θλίψη.

Το βιβλίο είναι απόλυτο αγαθό. Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενό του. Μπορεί να το κρατήσει στη βιβλιοθήκη του ή να το εξοβελίσει από αυτήν. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάψει σε δημόσιο χώρο και σε δημόσια εκδήλωση, όχι γιατί προηγήθηκε η ανάλογη πράξη των ναζί που πέρασε στην ιστορία σαν ανοσιούργημα κατά του ανθρώπινου πνεύματος, αλλά γιατί η προσωπική παιδεία και καλλιέργεια απαγορεύουν σε οποιονδήποτε άνθρωπο να διανοηθεί αυτή την πράξη. Πόσο μάλλον όταν αυτοί που παρέδωσαν στην πυρά το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά είναι γονείς που, εκ των πραγμάτων, αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και τα πιστεύω τους.

Πώς αντιμετωπίζονται -στην ουσία και τον πυρήνα τους- παρόμοια περιστατικά; Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει, κατά τον Σωκράτη. Την παιδεία μπορούν να την παράσχουν η πολιτεία και η οικογένεια: η μέριμνα από πλευράς της πολιτείας για υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και δημιουργία σχολικών βιβλιοθηκών, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και το διάβασμα στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού -την οικογένεια- δημιουργούν αναγνώστες, συνειδητούς πολίτες, ώριμους ανθρώπους.

Τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ευθυκρισία, η αντιληπτική ικανότητα, ο ορθός λόγος θα επικρατήσουν της αμάθειας και της παραπληροφόρησης».

Στη δική της ανακοίνωση η Εταιρεία Συγγραφέων σημειώνει:

«Βιβλία στην πυρά: μια εικόνα που παραπέμπει σε σκοταδισμό, θλιβερή όσο και εξοργιστική και την οποία η Εταιρεία Συγγραφέων καταδικάζει απερίφραστα. Σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τέτοια φαινόμενα. Η καύση του βιβλίου του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας και μέλους της Εταιρείας μας Ευγένιου Τριβιζά προκαλεί αποτροπιασμό. Η ιστορική μνήμη ξυπνά και τρομάζει το παιδαγωγικό μοντέλο που προβάλλουν με αυτή τους την πράξη οι αυτουργοί. Ας μην αφήσουμε χώρο για τέτοια πρότυπα».

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024