Επικοινωνία Μακρόν – Τζινπίνγκ στη σκιά των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα
Οταν ρωτήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ο Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε την ανάγκη «η Ευρώπη να μιλά με μια φωνή που να είναι η φωνή της» απέναντι στο Πεκίνο.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε χθες Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Μεγαλύτερη αμοιβαιότητα
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μακρόν ζήτησε μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στην εξισορρόπηση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κίνας, ιδίως όσον αφορά την «πρόσβαση στην αγορά».
Ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη και της COP-26 στη Γλασκόβη, όπου ο Σι Τζινπίνγκ δεν θα παραστεί, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα μεγάλη διεθνή θέματα – Covid-19, κλίμα, εμπόριο, Αφγανιστάν, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα – σε μια συγκυρία αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον.
Καθώς η Γαλλία θα προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Μακρόν κάλεσε τον ομόλογό του «να συνεχιστεί η εξισορρόπηση της ευρω-κινεζικής σχέσης προς μια μεγαλύτερη αμοιβαιότητα, κυρίως στο θέμα της πρόσβασης στην αγορά», σύμφωνα με το Ελιζέ.
Εποικοδομητική προσέγγιση
Ο Μακρόν κάλεσε επίσης την Κίνα «να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση αίροντας τα μέτρα επιβολής που ελήφθησαν κατά των κρατών μελών της ΕΕ και εκπροσώπων ευρωπαϊκών θεσμών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ως απάντηση στις κυρώσεις που ελήφθησαν τον Μάρτιο από τους 27 για τη δίωξη των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ.
Σχετικά με το θέμα αυτό, ο γάλλος πρόεδρος προέτρεψε το Πεκίνο να τηρήσει «τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την επικύρωση των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας».
Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Εμανουέλ Μακρόν «ενθάρρυνε την Κίνα να δημοσιεύσει την αποφασιστική συμβολή της σε εθνικό επίπεδο και να δώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα αυξάνοντας το επίπεδο φιλοδοξίας της και προχωρώντας συγκεκριμένα στην έξοδο από τον άνθρακα».
Για το «άνοιγμα της κινεζικής αγοράς»
Το Πεκίνο θέλει να περιορίσει κατά λιγότερο από 20% έως το 2060 τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο που καθορίζει σειρά στόχων για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.
Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο γάλλος πρόεδρος «επέμεινε στην ποιότητα των ανταλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα και στις προσδοκίες της Γαλλίας γενικότερα για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς», σύμφωνα με το Ελιζέ.
Οταν ρωτήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ο Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε την ανάγκη «η Ευρώπη να μιλά με μια φωνή που να είναι η φωνή της» απέναντι στο Πεκίνο.
Πηγή: ΑΠΕ
- Daikin Altherma 4 H: Η αντλία θερμότητας νέας γενιάς που αναβαθμίζει τον χώρο μας σε ένα αποδοτικό και άνετο περιβάλλον
- Μαρόκο: Φονική κατάρρευση κτιρίων – Τουλάχιστον 22 νεκροί και 16 τραυματίες
- Δήμος Αναστασιάδης: «Η 2η εγκυμοσύνη της Τζένης ήταν σοκαριστική, ο γιατρός μας το είχε απαγορεύσει»
- «Στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο ο Μόρις – Πλήρης συμφωνία με τον Ολυμπιακό»
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων
- Εγκαινιάστηκε η νέα πλατεία Αγίων Αναργύρων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442