Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη πιλοτάρει drone στο άγνωστο

Τεχνητή νοημοσύνη πιλοτάρει drone στο άγνωστο

Πτήσεις σε αχαρτογράφητες διαδρομές.

Χάρη σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύτηκε ως πιλότος με προσομοιώσεις, ένα μικρό ελικοφόρο drone πραγματοποίησε πτήσεις σε άγνωστους χώρους με εμπόδια που θα είχαν δυσκολέψει ακόμα και έμπειρους χειριστές.

Το ιπτάμενο ρομπότ που παρουσιάζεται στο Science Robotics πέταξε μέσα σε δάση, ανάμεσα σε κτήρια, τρένα και άλλα εμπόδια με ταχύτητα που έφτασε τα 40 χιλιόμετρα την ώρα.

Αν και υπάρχουν και άλλα drone που πετούν αυτόνομα, το σύστημα που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης είναι ίσως το πρώτο που επιτρέπει πτήσεις χωρίς χάρτη.

«Για να τελειοποιηθείς στην αυτόνομη πτήση, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι το περιβάλλον σε κλάσματα του δευτερολέπτου για να αποφύγεις τις συγκρούσεις» λέει ο Νταβίντ Σκαραμούτσα, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Οι κορυφαίοι πιλότοι φτάνουν σε αυτό το επίπεδο έπειτα από χρόνια εκπαίδευσης και επιμονής, όμως οι μηχανές ακόμα δυσκολεύονται».

Το νευρωνικό δίκτυο του drone έμαθε να πετά παρακολουθώντας προσομοιώσεις πτήσεων στο εργαστήριο και απέκτησε την ικανότητα να προβλέπει τη βέλτιστη διαδρομή σύμφωνα με δεδομένα που λαμβάνει από τους αισθητήρες του.

Είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα αυτόνομα συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να φτιάξουν έναν χάρτη και να σχεδιάσουν τη διαδρομή τους πάνω του –μια διαδικασία δύο βημάτων που απαιτεί χρόνο και καθιστά αδύνατες τις πτήσεις σε υψηλή ταχύτητα, επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνια εκπαίδευσης, ενώ η AI μπορεί να φτάσει σε συγκρίσιμο επίπεδο ικανοτήτων πολύ ταχύτερα, βασικά μέσα σε μια μέρα» επισημαίνει ο Αντόνιο Λοκέρσιο, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η ίδια προσέγγιση, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσε μελλοντικά να εφαρμοστεί στα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Πρώτα όμως οι δημιουργοί του συστήματος θέλουν να μάθουν το drone να βελτιώνεται από την εμπειρία του και να αναπτύξουν ταχύτερους αισθητήρες για πτήσεις με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024