Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μίκης Θεοδωράκης - Φεύγει όρθιος, δίκαιος και δικαιωμένος

Μίκης Θεοδωράκης – Φεύγει όρθιος, δίκαιος και δικαιωμένος

Το μέγα «καταπίστευμα», το μέγα δίδαγμα της πίστης και του έρωτα για την τέχνη και, συνακόλουθα, για την πιο ευγενική, «ιερή» ουσία του ανθρώπου

Τώρα, έφυγαν κι οι δυο, βαθύπλουτοι σε ημέρες και τιμή. Έφυγαν όρθιοι, δίκαιοι και δικαιωμένοι, αφού όχι μόνο μας πλούτισαν με τα έμβια δωρήματά τους, αλλά και μας άφησαν το μέγα «καταπίστευμα», το μέγα δίδαγμα της πίστης και του έρωτα για την τέχνη και, συνακόλουθα, για την πιο ευγενική, «ιερή» ουσία του ανθρώπου. Κι εμείς, τώρα, «θα κάτσουμε στην πέτρα να διαβάσουμε την καρδιά τους σα να διαβάζουμε πρώτη φορά την ιστορία του κόσμου».

Αυτά έγραφε κάποτε στο «Βήμα» ο αείμνηστος Μάριος Πλωρίτης αποχαιρετώντας τον Γιάννη Ρίτσο και τον Αλέξη Μινωτή, που επέπρωτο να φύγουν από τη ζωή την ίδια ημέρα, στις 11 Νοεμβρίου 1990.

Το σχετικό άρθρο του, στο φύλλο της 18ης Νοεμβρίου 1990, έφερε τον τίτλο «Τα μεγέθη – Κατευόδιο σε δυο Ποιητές».

Τριάντα ένα χρόνια μετά έφθασε η ώρα του αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη.

Και είμαι της άποψης ότι το κατευόδιο του Πλωρίτη, του μείζονος αυτού πνευματικού ανθρώπου με την ασύγκριτη καλλιέργεια και την εκπληκτική αισθαντικότητα, θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά και τον Μίκη.

Και αυτός φεύγει ως πρωτολάτης της νεοελληνικής τέχνης, ως ακατάβλητος τεχνίτης, ως πελεκητής στο ανεξάντλητο λατομείο της ποίησης.

Και αυτός φεύγει έχοντας λαλήσει το δέος μπρος στην ανθρώπινη «δεινότητα» και αφροσύνη, το θάμπος της ζωής και της «φιλότητας», τη νίκη και την ήττα του θανάτου.

Και αυτός φεύγει έχοντας παλέψει για την τέχνη του, κατά την τέχνη του, με την τέχνη του, για να δώσει τη σάρκα του λόγου στη ρωμέικη, την ανθρώπινη, την καλλιτεχνική οδύσσεια κι απαντοχή, οδύνη και προσδοκία, βασανισμό και λύτρωση.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024